Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α Χαϊδάρι 20/05/2024  Aρ.Πρωτ: 65

τηλ.2132054152 http://sylogosdafni.blogspot.gr/ Emailsylogosdafni@gmail.com

 

ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο Κράτους στις 10 π.μ.

 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε η ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων , στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της δήθεν «πράσινης μετάβασης», καθώς και η φοροληστεία στην «τσέπη» μας, γιατί δήθεν «δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός» και «θα κινδυνεύσει η δημοσιοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας», να τσακίζουν το εισόδημα μας και να δυσκολευόμαστε ή και να αδυνατούμε «να βγάλουμε το μήνα» την ίδια περίοδο που:

 

·      το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ - ο συνολικά παραγόμενος πλούτος ετησίως της Ελλάδας) το 2023 έφτασε τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας

·      τζίρος των ομίλων σουπερμαρκετ ξεπέρασαν τα 11 δις και τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων τα 1,6 δις ενώ οι ανατιμήσεις ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής είναι σχεδόν καθημερινές

·      ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών αγγίζει τα 2 δις

·      ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 2,95 δις ευρώ το 1ο τρίμηνο 2024, λόγω της εκτόξευσης της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών

·      για τους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται κρατικές επιδοτήσεις 8,5 δις και εξακολουθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για τα καπιταλιστικά κέρδη – που μαζί ψηφίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - όπως η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών και ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών.

·      ξοδεύονται δις για εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις π.χ ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η ΝΔ  χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι , ενώ ταυτόχρονα έχει τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Παπαδημούλη (ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) στο Ευρωκοινοβούλιο. Χαρακτηριστικά το ταμείο στήριξης για την Ουκρανία θα έχει προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ το 2024

·      η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται, ενώ  πληρώνουμε 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να περιπολεί η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Την ίδια ώρα η Δημόσια Υγεία και οι υπηρεσίες του, γίνονται ΦΙΛΕΤΟ ξεπουλήματος και επενδύσεων σε διάφορα επιχειρηματικά κοράκια και οι σχεδιασμοί στο κυβερνητικό αφήγημα για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στο όνομα των ποιοτικών υπηρεσιών μέσω της ανταγωνιστικότητας, προχωράνε με σκοπό την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα όπως:

·         η προσπάθεια διάλυσης των υποδομών στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ και ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, με την υλοποίηση εκ. ευρώ προγραμμάτων αποασυλοποίησης και απεξάρτησης με ΜΚΟ, ΑΜΚΕ κ.λ.π

·         η απόλυση συμβασιούχων, η παραπέρα διείσδυση των εργολάβων και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με μπλοκάκια και προγράμματα Δ.ΥΠ.Α

·         το κλείσιμο νοσοκομείων στην Περιφέρεια και ο προγραμματισμός λειτουργίας τους ως Κέντρα Υγείας.

·         η εφαρμογή των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων ακόμη και σε καρκινοπαθείς που επείγει να χειρουργηθούν.

·         η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί τη «παραχώρησης υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς για να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις»

·         η επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για εργαστηριακές εξετάσεις που θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί το «clawback» (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. 

Επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Και σε αυτή την στρατηγική επιλογή, υπάρχει η συμφωνία όλων των κομμάτων που υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ως κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ), είτε ως αντιπολίτευση, ανταγωνιζόμενοι ποιος θα τη διαχειριστεί καλύτερα.

Αποκαλυπτικά για τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων αυτών, είναι τα στοιχεία από τις ψηφοφορίες στην Ελληνική Βουλή ( το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το 68% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 45% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ – αντίστοιχα η ΝΔ είχε ψηφίσει το 58% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ (2015-2019) κατά 58,82%.) αλλά και στην Ευρωβουλή (οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς έχουν ψηφίσει το ίδιο στο 70% των ψηφοφοριών και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στο 54,3%)

Πολύτιμες υπηρεσίες στην αντιλαϊκή πολιτική προσφέρουν οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ. Οι παρατάξεις που τις αποτελούν, καταψήφισαν την πρόταση να υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση μαζί με τα σωματεία στον ιδιωτικό τομέα που ήδη είχαν προκηρύξει απεργία στις 17 Απριλίου, ενώ, για άλλη μια φορά, δεν πήραν κανένα μέτρο για την προετοιμασία της απεργίας στις 21 Μαΐου. Στον τομέα της υγείας, είναι χαρακτηριστική η «αφωνία» της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ για την εφαρμογή των DRG και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απέναντι στην υπονομευτική δράση των πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζουμε την κοινή δράση με σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

► αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και επιδόματος άδειας. Ξεπάγωμα» της διετίας 2016-2017 & των τριετιών.

► αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

► ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. 

► Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα

► να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής δεν θα περάσει.

Κάτω τα χέρια σας από το 18 Άνω.

Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                   ΔΗΜΟΥΛΑΣ Θ.                                                ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.