Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας είναι επικίνδυνη. Δραματικές ελλείψεις προσωπικού, αύξηση της εντατικοποίησης και αύξηση του όγκου εισαγωγών

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΨΝΑ

Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ)

Συναδέλφισες, συνάδελφοι

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας είναι επικίνδυνη.

Η ¨θωράκιση του Ε.Σ.Υ ¨ που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα είναι: Δραματικές ελλείψεις προσωπικού, αύξηση της εντατικοποίησης και αύξηση του όγκου εισαγωγών

Πιο συγκεκριμένα:

·         Νοσηλευτική υπηρεσία: Ακάλυπτο το 60% των οργανικών θέσεων. Μονοβάρδιες σε ΜΨΑ και Απεξάρτησης, ελάχιστο προσωπικό στις κλινικές του Νοσοκομείου. Απλήρωτες άδειες και χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι το Νοσοκομείο μας έχει 58 δομές Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης μαζί, 9 Ψ.Τ.Ε, 1 παθολογική κλινική,1 ψυχογηριατρική κλινική, 1 μέσης νοσηλείας τμήμα, 1 τμήμα αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών , 1 κλειστή μονάδα απεξάρτησης χρήσης ουσιών και 2 κλειστές μονάδες απεξάρτησης αλκοολικών εντός του Νοσοκομείου. Για όλα αυτά υπηρετούν 592 νοσηλευτές σε σύνολο 1200 οργανικών θέσεων, μαζί με επικουρικό προσωπικό, ΙΔΑΧ και ΟΑΕΔ. Υπόψη πως το 2010 υπηρετούσαν 1016 νοσηλευτές, χωρίς επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό ΟΑΕΔ.

·         Ιατρική υπηρεσία: Έλλειψη ειδικών ψυχιάτρων στις κλινικές και στις Μ.Ψ.Α  και άλλων ειδικοτήτων, π.χ. ορθοπεδικός. Χαρακτηριστικό και επικίνδυνο είναι το γεγονός πως το νοσοκομείο μας και ενώ έχουν αυξηθεί η εφημερίες κατά 5 στο τετράμηνο, καλείται να καλύψει τις ανάγκες της παθολογικής χωρίς εφημερεύον επιμελητή παθολόγο από τις 20 έως και τις 31 Μαρτίου, καθώς διαθέτει μόνο 2 επιμελητές.

·         Το μικροβιολογικό τμήμα, λόγω τεράστιας έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εργασίας ,καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών κατά συνέπεια και των εξετάσεων -  16 άτομα προσωπικό από τα οποία 2 είναι επικουρικό προσωπικό, 2 βρίσκονται τους επόμενους μήνες προς συνταξιοδότηση και 1 σε άδεια ανατροφής - αδυνατεί να καλύψει εφημερίες και νυχτερινά , με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να στέλνονται έξω, συνοδεία ακόμα και νοσηλευτικού προσωπικού. Και όλα αυτά, όταν οι εργαζόμενοι λειτουργούν υπό πίεση και με υποσχέσεις της διεύθυνσης Ιατρικής υπηρεσίας, χρόνια ολόκληρα ,ότι θα τοποθετηθεί νέο προσωπικό.  Επισημαίνουμε πως υπάρχει μία ιατρός μικροβιολόγος για την εφημερία του μικροβιολογικού τμήματος και μια χημικός που μπορεί να καλύψει εφημερία μόνο για το βιοχημικό εργαστήριο.

·         Η τεχνική υπηρεσία είναι διαλυμένη - 18 εργαζόμενοι με όλες τις σχέσεις εργασίας ΜΟΝΙΜΟΙ, ΙΔΑΧ, Επικουρικό προσωπικό και ΙΔΟΧ του ΟΑΕΔ στις 117 οργανικές θέσεις - και αδυνατεί να καλύψει απογευματινή - νυχτερινή βάρδια, παρά το γεγονός που όλη αυτή την περίοδο των εμβολιασμών κλήθηκαν να βάλουν πλάτη και να καλύψουν και απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Πολλές φορές μάλιστα , ένας τεχνικός καλείται να καλύψει τις ανάγκες με αλλότρια καθήκοντα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου βρίσκονται οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες Π.Ε , Τ.Ε ( 1 τεχνικός ασφαλείας , 1 πολιτικός μηχανικός, 1 αρχιτέκτονας, 2 ηλεκτρολόγοι και 2 μηχανολόγοι). Το αποτέλεσμα είναι να περιμένουν 3 και 4 μήνες για την επίλυση του προβλήματος. Αναμένουμε ακόμα τους 6 τεχνικούς από την 2η ΥΠΕ, που ωστόσο δεν έχει έρθει κανείς μέχρι σήμερα που μιλάμε, γιατί δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, όπως απάντησε το Υπουργείο, αλλά και τον ελαιοχρωματιστή, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει το νοσοκομείο μας.

·         Οι τραπεζοκόμες, που αποτελούν ειδικότητα προς εξαφάνιση , έχουν μείνει 15 σύνολο, από τις οποίες οι 3 είναι προς αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης και οι 5 είναι Σ.Ο.Χ ( Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου ) έως το τέλος του 2021.

·         Οι φύλακες - θυρωροί του νοσοκομείου είναι σύνολο 14, από τους οποίους οι 5 έχουν τοποθετηθεί με αλλότρια καθήκοντα, λόγω της τεράστιας έλλειψης και οι 2 είναι προς αποχώρηση έως το τέλος του 2021.

·         Η διοικητική υπηρεσία λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις, αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα τμήματά της και ανακυκλώνονται οι υπάλληλοι από γραφείο σε γραφείο. π.χ. αιτήματα εργαζομένων εκκρεμούν για πάνω από 3 μήνες.

Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί από Διοίκηση και Υπουργείο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Βάζουν σε κίνδυνο εν γνώση τους, ασθενείς και εργαζόμενους.

Απαιτούμε, ΤΩΡΑ :

·         Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας

·         Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  όλων των Ειδικοτήτων σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν.

·         Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία - Πρόνοια.

 

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

 

·         Ασθενοφόρο που να καλύπτει σε 24ωρη βάση το νοσοκομείο και τις ανάγκες που διαμορφώνονται σε επείγουσα διακομιδή ασθενών.

 

·         Το σύστημα εφημεριών του ΨΝΑ να παραμείνει  ως είχε πριν την πανδημία.

·         Τα Ψ.Τ.Ε να λειτουργούν βάση της σύστασης των 25 κλινών.

                                                                                                            Μάρτιος 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.