Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων, Τρίτη 26/1/2021 και ώρα 11π.μ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΨΝΑ

Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων, Τρίτη 26/1/2021 και ώρα 11π.μ στην αίθουσα πολλαπλών, τηρώντας όλα τα μέτρα covid-19

 

Βρισκόμαστε σε αναμονή ενός τρίτου κύματος, με χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες θύματα του κορονοϊού και  τον υπουργό υγείας προκλητικά και με υποκρισία στα δάκρυα του να δηλώνει «κάναμε το αναγκαίο με το ΕΣΥ, μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο».

Την ίδια ώρα στο Ψ.Ν.Α ,οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου κάνοντας το φιλότιμο ανάγκη, προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε όλους τους κλάδους και της υπηρεσίες, να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης της υγείας του λαού.

Με κριτήριο λοιπόν τη λογική του «καρότο ή μαστίγιο»,  το Υπουργείο, η Υγειονομική περιφέρεια και η Διοίκηση του Νοσοκομείου απογειώνει την πολιτική των επικίνδυνων και προσωρινών μπαλωμάτων.

Γι αυτό και:

·          μετακινούν προσωπικό  από τις ήδη υποστελεχωμένες δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και τις κλινικές των Ψ.Τ.Ε του νοσοκομείου, προκειμένου να επανδρώσουν κλινική αντιμετώπισης covid-19 μέσα στις γιορτές, χωρίς Ιατρούς, χωρίς τον απαραίτητο  υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό, το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και χωρίς την κάλυψη ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση για τυχόν αναγκαία διακομιδή. 

·         μετατρέπουν παράλληλα, την Παθολογική κλινική, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων  ασθενειών ,  σε κλινική κλινική covid και μη covid , παρά τις δεσμεύσεις της  Διοίκησης για 25 κλίνες στο πρώην «Λοιμωδόν» 

·         μεθοδεύουν την εντατικοποίηση της εργασίας – με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες - μέσα από τα τεράστια και επικίνδυνα κενά, που έχουν δημιουργήσει με την πολιτική της χρόνιας υποστελέχωσης οι προκάτοχοί τους και οι κυβερνήσεις τους .

·         μετατρέπουν με fast track διαδικασίες τα εξωτερικά ιατρεία (καρδιολογικό, χειρουργικό, γυναικολογικό και νευρολογικό) του Νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο για το γενικό πληθυσμό, παρακωλύοντας  την  λειτουργία τους για τους ψυχικά ασθενείς, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις για παράδειγμα αναισθησιολόγου, αλλεργιολόγου για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιμετώπιση, αλλά και χωρίς την κάλυψη ασθενοφόρου.

·         Επιβάλλουν  εν μέσω πανδημίας, 5 επιπλέον εφημερίες στο τετράμηνο, με το νέο εφημεριακό σύστημα , δημιουργώντας συνθήκες εντατικοποίησης για όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις ειδικότητες και παράλληλα επικίνδυνες και ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές των τμημάτων.

            Εν μέσω πανδημίας μάλιστα η κυβέρνηση μειώνει κατά 572 εκ. την χρηματοδότηση της υγείας και μεταβιβάζει την κρατική ευθύνη για επαρκή χρηματοδότηση του Εθνικού συστήματος υγείας σε ιδιώτες.  Έτσι, ιδιώτες, όπως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (με έδρα την εξωχώρια νήσο των Βερμούδων - offshore) υποκαθιστούν το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτινής που από Ν.Π.Δ.Δ μετατρέπεται σε Ν.Π.Ι.Δ. και η λειτουργία του θα στηρίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε μεταφορά της χρηματοδότησης του στην τοπική διοίκηση, μέσω τοπικών φόρων.       

 Με την προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία και το χτύπημα στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση επιχειρείται να απαλλαγούν το κεφάλαιο και το κράτος του από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης του λαού, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από τους επιχειρηματικούς ομίλους . Με λίγα λόγια  καλλιεργείται η αντίληψη ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα φιλανθρωπιών από τους ευεργέτες-ιδιώτες αντί να είναι κρατική ευθύνη.

Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης στοχεύει  στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας  - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ («Έκθεση Πισσαρίδη») – σε φοροαπαλλαγές και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους σε Φάρμακο -  Υγεία, σημαίνει όμως  ταυτόχρονα επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ,την παραπέρα επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων του προσωπικού και τη συνέχιση των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, την κατάργηση της σταθερής εργασίας, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας , της υπερωριακής απασχόλησης και των αργιών, τη μισθολογική εξαθλίωση, την παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, την υπερεντατικοποίηση της εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για το λαό.

 

 

Εδώ και τώρα απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση ενός καθολικά Δημόσιου  συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα έχει τις κατάλληλες υποδομές και το επαρκές προσωπικό προκειμένου να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

·         Μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων.

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.

·         Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.

·         Καμία αύξηση των εφημεριών.

·         Ασθενοφόρο στο νοσοκομείο που να καλύπτει σε 24ωρη βάση το νοσοκομείο και τις ανάγκες που διαμορφώνονται σε επείγουσα διακομιδή ασθενή.

·         Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές.

·         Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

 

·         Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.