Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ψ.Ν.Α
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΨΝΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΑΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ
 
Είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν τους τέσσερις τελευταίους μήνες στο ΨΝΑ, με τον νέο Διοικητή, αντί να διοικεί, να λειτουργεί ως εκσκαφέας, με μιαν αλλοπρόσαλλη και καταστροφική μανία, προκειμένου να υλοποιήσει ένα «συμβόλαιο θανάτου», αυτό των Λυκουρέντζου-Αντόρ, για το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων μέχρι τα μέσα του 2015. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να χαθούν ζωές και χωρίς διάλυση και των τελευταίων υπολειμμάτων του όποιου δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ξέρει, ο Διοικητής, που έχει βάλει στόχο να τελειώνει άμεσα (με ό,τι  κι΄ αν αυτό σημαίνει) με τους νοσηλευόμενους των γηροψυχιατρικών τμημάτων, ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες κενές θέσεις σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Και απαιτεί να πιεστούν και να εκβιαστούν με κάθε τρόπο οι οικογένειες να «πάρουν πίσω» τα βαρέως πάσχοντα μέλη τους, αδιαφορώντας για την δυνατότητά τους (οικονομική ή άλλη) να τα στηρίξουν και χωρίς ίχνος κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και με διαλυμένες αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα μπορούσαν να προσφέρουν την όποια στήριξη κατ΄οίκον.  Και σχεδιάζει την μεταφορά τους σε προνοιακά ιδρύματα και την  διασπορά τους ανά την επικράτεια, όπου βρεθεί χώρος – μια ενέργεια, που αν αφεθεί να γίνει, θα είναι το πρώτο βήμα σε μια πολιτική ευθανασίας. Αυτή την ευθανασία, άμεση ή έμμεση, που έχει στο πρόγραμμά του για τα πιο αδύναμα (και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα) στρώματα αυτής της κοινωνίας ο απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός της τροϊκάνικης κυβέρνησης  που πιστά υπηρετεί ο νέος μας Διοικητής.
Και είδαμε, προκειμένου να μπουν σ΄ εφαρμογή αυτές οι πολιτικές, ένα πρωτοφανή αυταρχισμό στην αντιμετώπιση του προσωπικού, με προφορικές διαταγές μετακίνησης, με την διάλυση των θεραπευτικών ομάδων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας «εκτελεστικών οργάνων» για το έγκλημα που έχει αναλάβει να επιτελέσει.
Ζούμε, δηλαδή, στην πιο λεπτομερή και οδυνηρή εφαρμογή του, το τι σημαίνει διοικητικό, «από τα πάνω», κλείσιμο ενός ψυχιατρείου για λόγους στεγνά οικονομικούς, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους και με θυσία των ανθρώπων, είτε είναι ασθενείς, είτε προσωπικό.
Δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με το νέο Διοικητή. Τον «διάλογο» αυτό τον είδαμε στην «παράσταση για ένα ρόλο» που μας έδωσε την περασμένη Δευτέρα στην συνέλευση που τον κάλεσε το σωματείο. Δεν έχει τίποτα να πει. Ζητά μόνο «πρόθυμους συμμάχους» για το όπως-όπως άδειασμα του ψυχιατρείου, μετά το οποίο οι διαθεσιμότητες και απολύσεις του προσωπικού περιμένουν στη γωνία – καθώς, όπως γνωρίζουμε, η τρόικα ζήτησε απολύσειςκαι για το 2015. Ποιός είναι τόσο αφελής ώστε να τους πιστεύει, ύστερα από όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις και μετακινήσεις όπου θέλουν ανά την επικράτεια, αφού πετύχουν αυτό που θέλουν;
Δεν απαντάμε αμυντικά, αγκυλωμένοι στο άσυλο. Τονίζουμε ότι η αγκύλωση στο άσυλο ανοίγει το δρόμο, είναι ο καλλίτερος σύμμαχος των κυβερνητικών σχεδίων - τους δίνει τα επιχειρήματα και τα άλλοθι που χρειάζονται για την καταστροφή.
-Ζητάμε, εδώ και τώρα, προσλήψεις προσωπικού, πρωτίστως νοσηλευτικού και ιατρικού. Για να μπορούμε να μιλάμε για το ποιο θα είναι το μέλλον του ψυχιατρείου, πρέπει να ζούμε. Πρέπει να μπορούμε να λειτουργούμε. Και δεν μπορούμε πια να λειτουργούμε. Μας «κλείνουν από τα μέσα». Πρώτο θέμα μας στη όποια διεκδίκηση είναι οι προσλήψεις.   
 -Δεύτερον, πρέπει να βάλουμε φρένο στην αυταρχική διοίκηση του νοσοκομείου, στις
τρομοκρατικές μετακινήσεις και τους φετφάδες. Χρειάζεται μια μαζική καθημερινή κινητοποίηση, τέτοια που να κάνει Υπουργείο και Διοικητή να «νοιώσουν βαθιά» ότι πρέπει αυτές οι πρακτικές να σταματήσουν εδώ και τώρα.
-Για τα γηροψυχιατρικά και τα τμήματα χρονίων ζητάμε δημόσιες και δωρεάν στεγαστικές μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, οικοτροφεία(δυναμικότητας το πολύ 15 κλινών το καθένα) κατάλληλα στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό, ανάλογα με το είδος των αναγκών που φιλοξενούν και όλα στην περιοχή της Αθήνας. Η όποια απόφαση για μετάβαση σε δομή ή μονάδα που θα κριθεί κατάλληλη, λαμβάνεται από την θεραπευτική ομάδα χωρίς καμιά διοικητική παρέμβασηΑποκλείουμε κάθε συζήτηση για μεταφορά σε προνοιακά ιδρύματα και εκβιασμό των οικογενειών.
-Ζητάμε, ταυτόχρονα, να εφαρμοστεί η τομεοποίηση ως αυτό που είναι, ως ανάληψη, δηλαδή, της ευθύνης για τις ανάγκες του πληθυσμού μιας δοσμένης περιοχής (όχι πάνω από 100.0000 κατοίκους), να σταματήσει η ως φάρσα αντιμετώπιση των ΚΨΥ από την τωρινή Διοίκηση και να δημιουργηθούν άμεσα ΚΨΥπλήρως στελεχωμένα, ένα σε κάθε τομέα των 100.0000 κατοίκων.
Αυτή να είναι η ανυποχώρητη πρόταση για τον όποιο διάλογο-αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρξει «διάλογος» με την τωρινή Διοίκηση. Ας το πούμε καλλίτερα διεκδίκηση παρά διάλογο.  
Χωρίς αυτά δεν τίθεται το «κλείσιμο» στο τραπέζι ούτε καν ως λέξη.
17/3/2104
 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΡΣΥ) ΨΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.