Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Ψ.Ν.Α.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Ψ.Ν.Α. ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ 5-4-2013 Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Ψ.Ν.Α.

Οι οργανισμοί δεν προκύψανε από την ανάγκη για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, αλλά από την απόφαση για μείωση 10.000 νοσοκομειακών κρεβατιών.
Οι νέοι οργανισμοί με τις περικοπές και συγχωνεύσεις είναι μέρος του σχεδίου ‘‘προσαρμογής-ευελιξίας’’ της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των εργαζομένων ως επιχειρήσεις Α.Ε., με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού και ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσα τμήματα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και τις μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, θα λειτουργούν ‘‘ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες’’ ενώ αν δεν κρίνονται ‘‘βιώσιμα’’ θα κλείνουν (Π.Ο.Υ.) Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο σήμερα ζητά το μισθολογικό κόστος Οικοτροφείων, Ξενώνων, Διαμερισμάτων πάνω στο λειτουργικό πλαίσιο.
Μέσα από τους νέους οργανισμούς που είναι προσωρινοί, θα ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις υγιονομικών, αφού με τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις θα περισσέψει προσωπικό και θα καταργηθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
Το παράδειγμα του Πατησίων που έχει βγεί από την γενική εφημερία κλείνοντας καρ/κή –παθ/κή κλινική είναι ίσως αυτό που δείχνει το μέλλον πολλών νοσοκομείων.
Είναι ψέμα λοιπόν οι ισχυρισμοί του υπουργού υγείας ότι θα εξαιρεθεί ο τομέας υγείας από το στόχο για απολύσεις 150000 εργαζόμενων στο δημόσιο έως το 2015.
                Το σχέδιο είναι παλιό και εφαρμόζεται όπως ακριβώς το έχουν προγραμματίσει Ε.Ε. ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. και οι συγκυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη με αρωγούς και συνομιλητές συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που έβαλαν πλάτη στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
ΤΟ Ψ.Ν.Α. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΚΛΕΊΣΕΙ
΄Ήδη οι ελληνικές αρχές, δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη λεγόμενη ψευτοψυχιατρική μεταρρύθμιση με τον νόμο 2716/1999 για τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που άνοιξε το δρόμο στις Μ.Κ.Ο. και συνεχίστηκε με την συμφωνία SPIDLA - Αβραμόπουλου που προβλέπει την κατάργηση των ψυχιατρείων και κοστολογεί τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανάλογα με τη φύση τους.
Εξάλλου η καινούργια τοποθέτηση της υφυπουργού υγείας κας Σκοπούλη και μετά το νέο σύμφωνο επαναχρηματοδότησης των Μ.Κ.Ο , ζητά…. « ενόψει της κατάργησης και των μετασχηματισμό των υφιστάμενων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (Ψ.Ν.Α, Ψ.Ν.Α ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ, Ψ.Ν.Θ) μέχρι το 2015 ,να υλοποιηθούν ενέργειες για τη μεταφορά χρονίως  πασχόντων που φιλοξενούνται  στα ασυλικά τμήματα των εν λόγω νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε Μ.Ψ.Α φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια»
ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ
Τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας για αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας καταργώντας κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης που τσακίζει τις υπηρεσίες υγείας και αποκλύει την κάλυψη των διευρημένων λαϊκών αναγκών στο χώρο της υγείας
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
·         Δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, υψηλής ποιότητας, με σύγχρονες  υποδομές στην βάση των κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνολογίας, με πλήρη διασύνδεση του κέντρου ψυχικής υγείας ή του ξενώνα και της δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής ή νοσοκομείου.
·         Δημόσιο δίκτυο ξενώνων, οικοτροφείων και διαμερισμάτων αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης,  κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης εκεί που χρειάζεται και ανάλογα με τους φιλοξενούμενους (ψυχικά ασθενείς, ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ηλικιωμένους και εγκατελειμμένα παιδιά και εφήβους). Το δίκτυο αυτό να παρέχει φροντίδα με επιστημονική στήριξη, καθοδήγηση και προσανατολισμό στην επανένταξη στην παραγωγή και την κοινωνία για όσους είναι αντικειμενικά δυνατό.
·         Για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στην παραγωγή να λειτουργούν προστατευόμενα εργαστήρια  με εγγυημένη από το κράτος την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων και την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων
·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, για την κάλυψη των διευρημένων αναγκών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
·         Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας
  • Να ενταχθούν οι Μ.Κ.Ο. στο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • Καμία συγχώνευση – κατάργηση κλινική , τμήματος στο Ψ.Ν.Α. Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση
  • Καμία αξιολόγηση στις μονάδες ψυχικής υγείας
  • Το 18 ΑΝΩ να παραμείνει οργανικό κομμάτι του νοσοκομείου μας με ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων
  • Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό του Ψ.Ν.Α του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να καλυφθούν οι απώλειες στους μισθούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.