Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 Παναττική Στάση Εργασίας 10 πμ. – 3 μ.μ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α   Χαϊδάρι 25/6/2024  Aρ.  Πρωτ: 77

τηλ. 2132054152   http://sylogosdafni.blogspot.gr/   Emailsylogosdafni@gmail.com

 

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 Παναττική Στάση Εργασίας 10 πμ. – 3 μ.μ συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 10.30 π.μ. με αφορμή την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ

 

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες σε οφειλόμενα ρεπό και κανονικής άδειας, γιατί παραμένουν κενές χιλιάδες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70275 το Φεβρουάριο 2024).

Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή υπάρχουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που συχνά παρέχουν ψευδεπίγραφες υπηρεσίες και δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου  - αν και είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία – με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου.

Εξακολουθούν να μην καταγράφονται τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών που είναι συχνότατα στον κλάδο μας, με συνηθέστερα τις μυοσκελετικές (2η σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών) και ψυχοκοινωνικές παθήσεις (σύμφωνα με μελέτες, «εργασιακό άγχος» αναφέρει το 52% των υγειονομικών) ενώ και το κυκλικό ωράριο επιβαρύνει την υγεία π.χ. με την διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών .

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, διαιτολόγων, ειδικών θεραπευτών και διαφόρων ειδικοτήτων στην τεχνική υπηρεσία) από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, οι πετσοκομμένοι μισθοί , μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας, εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως είναι π.χ η «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμορφώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και χειροκρότησε η κυβέρνηση της Ν.Δ ως απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη

Διεκδικούμε:

Ø Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

► αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας της διετίας 2016 – 2017 για μισθολογική εξέλιξη. Καταργηση της αδικίας στη μισθολογική εξέλιξη των συναδέλφων των ΥΕ και ΔΕ κατηγοριών.

► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ.

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Εφαρμογή 5ήμερου – 6ωρου – 30ωρου με 1 εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο

► Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Δημουλάς Θωμάς

Καλαρίτης Σταύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.