Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 18ΑΝΩ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α   Χαϊδάρι 29/4/2024  Aρ.  Πρωτ: 59

τηλ. 2132054152   http://sylogosdafni.blogspot.gr/   Emailsylogosdafni@gmail.com

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ 18ΑΝΩ, ΑΠΟ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 18ΑΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΥΣ. Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΣΤΕΓΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. 

Στο πλαίσιο της γενικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στον χώρο της δημόσιας υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της ΕΕ, προχωρά και τους σχεδιασμούς της για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, διαρρέοντας ακόμα ένα «προσχέδιο νόμου» που στην ουσία των κύριων, πολιτικών  κατευθύνσεων  δεν αλλάζει τίποτα, καθώς  τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου υφυπουργού, κ. Βαρτζόπουλου, που θέλουν το κλείσιμο του ΨΝΑ, του ΨΝΘ μετατρέποντας τα σε αποθήκες ψυχών καθώς και την κατάργηση και μετατροπή σε ΝΠΙΔ των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης όπως το 18ΑΝΩ, το ΚΕΘΕΑ, το ΔΙΑΠΛΟΥΣ, το ΑΡΓΩ και το ΙΑΝΟΣ, και την βασισμένη σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (με τη είσοδο ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ιδιωτικών κλινικών) δημιουργία του ΕΟΠΑΕ, θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στους εξαρτημένους και στις οικογένειες τους, όπως και στους εργαζομένους και στα δικαιώματα. Φτάνουν ακόμα και στο σημείο της λογοκρισίας, απαγορεύοντας αναρτήσεις στο διαδίκτυο καθώς και τις γιορτές αποφοίτων από το διορισμένο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Εν μέσω αυτού του αντιδραστικού πλαισίου, κοινοποιήθηκε  προ ολίγων ημερών στις δομές του 18 ΑΝΩ, ένα μήνυμα πού γράφει: «με βάση τα λεγόμενα του Δημήτρη Βαρτζόπουλου το νομοσχέδιο θα βγει σύντομα για διαβούλευση, και ζητάει από τους εργαζόμενους να το διαβάσουν και να στείλουν προτάσεις επί του νομοσχεδίου έως την μεγάλη Τετάρτη 1/5/24, οι οποίες θα συγκεντρωθούνε στην δομή της οδού Αριστείδου». Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι από τον Οκτώβρη έως σήμερα δεν υπάρχει ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ παρά μόνο διαρροές προσχεδίων νόμων. Οι διαρροές αυτές έχουν πάντα τον ίδιο σκοπό: Να μετρήσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, των συγγενών ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης αλλά και των ίδιων των ληπτών, των σωματείων εργαζομένων, των μαζικών φορέων, και όποιον άλλο συμπαρίσταται στον αγώνα αυτών, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στόχος τους: Να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να κατατεθεί το περιβόητο νομοσχέδιο!

Η κίνηση της αποστολής προτάσεων επί του προσχεδίου νόμου, όσο και εάν εκφράζουν καλές «προθέσεις», το μόνο που θα καταφέρει είναι να ρίξει νερό στον μύλο της κυβέρνησης της ΝΔ, χρησιμοποιώντας τις όποιες «βελτιώσεις» ως όχημα συμφωνίας των εργαζομένων απέναντι σε ένα σχεδιασμό, που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Αλήθεια ο κ. Βαρτζόπουλος γιατί δεν συναντά τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ και τους εκπροσώπους των σωματείων, όπως έχει ζητηθεί με αρκετές επικοινωνίες το τελευταίο διάστημα;

Η μόνη θέση που είναι υπέρ των εργαζομένων, των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και των οικογενειών τους, είναι να μην φέρουν στην διαβούλευση το νομοσχέδιο που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ακριβώς όπως έχει αποφασιστεί  ομόφωνα στην μαζικότατη συνέλευση των εργαζομένων του 18ΑΝΩ και όπως αντίστοιχα έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις μαζικές συνελεύσεις του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, μαζί με μαζικούς φορείς και σωματεία όλο αυτό το διάστημα, βάζοντας ουσιαστικά ,εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Υγείας!  

Καλούμε τους εργαζόμενους του 18ΑΝΩ να μη γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττει  η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας, διαμορφώνοντας θέσεις και προτάσεις που θα αποτελέσουν όρους συμφωνίας για να κατατεθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.  Εξάλλου η προσδοκία της σύστασης του ΕΟΠΑΕ, ως ΝΠΙΔ με ότι συνεπάγεται για τους ίδιους τους εργαζόμενους και με συγκεντρωμένες εξουσίες στη Διοίκηση, που θα καταργεί ή θα συγχωνεύει δομές,  πατάει πάνω στο αντιεπιστημονικό σχέδιο για τα ναρκωτικά 2021 – 2025 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως βασικούς άξονες: ενίσχυση της υποκατάστασης, μείωση της βλάβης στην λογική της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου, διαχωρισμός λειτουργικού και μη ουσιοεξαρτημένου, δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ΧΕΧ (ήδη υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με τον Δήμο Αθηναίων για την δημιουργία πέντε κινητών μονάδων ΧΕΧ).

Απαιτούμε:

ü  Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Γενναία χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού στις μονάδες και τις υπηρεσίες  Ψυχικής Υγείας και στον χώρο της απεξάρτησης.

ü  Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

ü  Κάτω τα χέρια σας από το 18 Άνω! Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας. Ενίσχυση της φιλοσοφίας των στεγνών προγραμμάτων και της λειτουργίας του  18 ΑΝΩ ως αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι του Ψ.Ν.Α, με όλες τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υποδομές, με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, με επιμόρφωση, εκπαίδευση και ανάπτυξη της έρευνας.

ü  Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ü  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

ü  Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

ü  Τα Κ.Ψ.Υ να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας (έγκαιρη παρέμβαση, συνεργασία με κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία κα), στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα με διεύρυνση της λειτουργίας τους όλο το 24ωρο με τις αντίστοιχες ειδικότητες στη στελέχωσή του και ουσιαστική διασύνδεση με τις μονάδες ψυχικής υγείας του τομέα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο κ.α.).

ü  Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

 Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Δημουλάς Θωμάς

Καλαρίτης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.