Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α Χαϊδάρι, 11/4/2023, Aρ. Πρωτ: 171

τηλ.2132054152   http://sylogosdafni.blogspot.gr/  Email: sylogosdafni@gmail.com              

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ)

Σε επικίνδυνη θέση απέναντι σε ασθενείς και προσωπικό, οδηγεί η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΔΑΦΝΙ).

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τόσο ιατρών, νοσηλευτών αλλά και λοιπού προσωπικού, με κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου τα οποία και παραθέτουμε.

Σε σταθερή βάση νοσηλεύονται συνολικά 1000 έως 1100 ασθενείς, εκ των οποίων οι 539 φιλοξενούνται σε 42 δομές στην κοινότητα ( 20 οικοτροφεία, 15 ξενώνες και 7 προστατευμένα διαμερίσματα ) και οι υπόλοιποι στα 9 ΨΤΕ, στη 1 παθολογική κλινική, στα 2 τμήματα χρόνιας νοσηλείας, στο 1 ψυχογηριατρικό τμήμα, στη Μονάδα απεξάρτησης 18Ανω που περιλαμβάνει, 3 συμβουλευτικούς σταθμούς τοξικομανών και αλκοολικών, 3 κλειστά προγράμματα τοξικομανών και 2 αλκοολικών, ειδικό πρόγραμμα εξαρτημένων γυναικών και μητέρων, κέντρο ημέρας εφήβων, τμήμα διατροφικών διαταραχών, Μονάδας Σωματικής ΑποτοξίνωσηςDETOX” που λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ  κ.λ.π.

Την ίδια ώρα υπάρχουν 3 Κέντρα Ψυχικής Υγείας που αποτελούν τον κορμό στην πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, χωρίς 24ωρη λειτουργία και χωρίς να στελεχώνονται από αντίστοιχες ειδικότητες Ιατρών και λοιπού προσωπικού. Επιπλέον εξωτερικά ιατρεία που συστεγάζονται στο Κ.Ψ.Υ Αθηνών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΠ, μόνο για την περίοδο Γενάρη έως και Οκτώβριο του 2022 εξετάσθηκαν 3.851 ασθενείς, σημειώνοντας μια αύξηση 18% σε σχέση με το 2021, ενώ η αύξηση των εφημεριών, δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στις υπηρεσίες και στις κλινικές κατά τις εισαγωγές. 

Στον Οργανισμό του ΨΝΑ που υπάρχει από το 1986, με ελάχιστες τροποποιήσεις, βάσει των αναγκών που υπάρχουν και δεν είναι ίδιες με αυτές προηγούμενων δεκαετιών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προβλέπεται η ύπαρξη θέσεων στην Ιατρική υπηρεσία : 75 ειδικών ιατρών ψυχιατρικής + 12 επικουρικοί και υπηρετούν μόνο 35, 5 ιατρών παθολόγων + 1 επικουρικός και υπηρετούν μόνο 3, 5 ιατρών νευρολόγων και υπηρετούν 2, 5 ιατροί βιοπαθολογίας και υπηρετούν 3, 4 χειρουργοί και υπηρετεί μόνο 1, 3 ιατροί ακτινολογίας και υπηρετούν 2, 3 οδοντίατροι και υπηρετούν 1, 2 ιατροί αναισθησιολογίας οι οποίες είναι κενές,  2 καρδιολόγοι + 1 επικουρικός και υπηρετούν 2, που όταν χρειαστεί να απουσιάσουν, το Νοσοκομείο λόγω του τεράστιου όγκου των ασθενών, μένει χωρίς καρδιολόγο ακόμα και στην πρωινή βάρδια, ενώ οι εφημερίες καλύπτονται μέχρι τις 11μ.μ, δημιουργώντας κενό στην καρδιολογική εκτίμηση των ασθενών και των νέων εισαγωγών.

Αναφορικά με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία προβλέπονται 1.254 οργανικές θέσεις ( μονίμων 1191 και ΙΔΑΧ 63 )  σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ). Οι υπηρετούντες είναι 668 με τους 15 προς συνταξιοδότηση μέσα στο 2023, δηλαδή οι μισοί από αυτούς που προβλέπονται στον οργανισμό του 1986,  καθώς η στελέχωση αγγίζει το 56%, εκ των οποίων το 1/5 είναι συμβασιούχοι επικουρικοί και ΟΑΕΔ αγγίζοντας τους 113 , ενώ οι  μόνιμοι είναι 446 από τις 1191 οργανικές θέσεις και οι ΙΔΑΧ  53 από τις 63 οργανικές θέσεις +  76 προσωποπαγείς θέσεις. Από αυτούς τους 668 που στελεχώνουν την Νοσηλευτική Υπηρεσία, μόνο 7 είναι ΠΕ Νοσηλευτές,  201 ΤΕ , 384 Δ.Ε και 65 Υ.Ε βοηθοί θαλάμων ( αφού 24 βαπτίστηκαν πρώτα βοηθοί θαλάμων καθώς προέρχονται από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55 – 67 ) , καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και τη λειτουργία των βαρδιών ακόμα και με μονοβάρδιες στις εξωτερικές δομές και πολλές φορές με ΔΕ και ΥΕ, ενώ την ίδια στιγμή έχει ψηφιστεί το νέο αντιδραστικό καθηκοντολόγιο που μεταφέρει την ευθύνη από τα «μεγαλοστελέχη» της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής υπηρεσίας στη «μαρίδα» του προσωπικού της βάρδιας, για ότι προκύψει.

Αναφορικά με την Τεχνική Υπηρεσία προβλέπονται 110 οργανικές θέσεις και αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο 9 μόνιμοι υπάλληλοι, για την συντήρηση, αναβάθμιση, ασφαλή λειτουργία όλου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου αλλά και των Εξωτερικών Δομών του στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους μόνιμους υπαλλήλους προστίθενται 15 συμβασιούχοι υπάλληλοι, ενώ οι 5 συνολικά ηλεκτρολόγοι εκτελούν βάρδιες όλο το 24ωρο με 2 μηχανοτεχνίτες εναλλάξ για την κάλυψη σε όλες τις βάρδιες, Σαββατοκύριακα και αργίες. Δεν επαρκούν όμως για να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και των δομών του σε απογευματινή ή βραδινή βάρδια, δεδομένου ότι υπηρετούν καθημερινά 2 ηλεκτρολόγοι στην πρωινή βάρδια.

Επιπρόσθετα, το Μικροβιολογικό εργαστήριο, που καλείται να καλύψει 9 έως 11 (24ωρες) εφημερίες το μήνα, διαθέτει 2 βιοπαθολόγους, ο ένας προς συνταξιοδότηση το Δεκέμβριο του 2023 και το διευθυντή του τμήματος, 1 χημικό, 4 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και 6 ΔΕ Παρασκευαστές, αδυνατώντας να καλύψουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

         Σε ότι αφορά τη Διοικητική Υπηρεσία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες στα Κ.Ψ.Υ και στο 18ΑΝΩ, σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό του 1986, προβλέπονται 132 οργανικές θέσεις μονίμων και 13 οργανικές θέσεις ΙΔΑΧ ( Π.Ε , Τ.Ε,  Δ.Ε ), όπου σε σύνολο 145 οργανικών θέσεων υπηρετούν 90 + 15 συμβασιούχοι ( τρίμηνα, επικουρικό, ΟΑΕΔ ). 

            Στους λοιπούς κλάδους με τον οργανισμό του 1986, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των υπηρεσιών του Νοσοκομείου που υπάρχουν στην κοινότητα πλέον, έχει ως εξής: Στους Ψυχολόγους σε σύνολο 86 οργανικών θέσεων μονίμων (46) και ΙΔΑΧ (40), υπηρετούν 72 + 4 ΙΔΟΧ + 3 ΕΟΔΥ και 30 προσωποπαγείς θέσεις, στο τμήμα επισκεπτριών/ων υγείας, σε σύνολο 41 οργανικών θέσεων μονίμων και ΙΔΑΧ, υπηρετούν μόλις 7+1 τρίμηνη μετακίνηση, στην Κοινωνική υπηρεσία σε σύνολο 84 οργανικών θέσεων μονίμων(68) και ΙΔΑΧ (16), υπηρετούν 37+5 ΙΔΟΧ+1 ΕΟΔΥ και 27 προσωποπαγείς και στο τμήμα εργοθεραπευτών σε σύνολο 26 οργανικών θέσεων μονίμων(23) και ΙΔΑΧ(3), υπηρετούν 17+24 προσωποπαγείς. Τέλος στη Φύλαξη ο όρος διάλυση είναι λίγος, αφού αποτελεί φιλέτο ως υπηρεσία για εργολάβο το επόμενο διάστημα και υπηρετούν μόλις 11 ΙΔΟΧ + 1 ΟΑΕΔ + 5 με προσωποπαγή θέση με την πλειοψηφία τους προς συνταξιοδότηση το 2024

Η διοίκηση του Νοσοκομείου κατ’ επανάληψη έχει ενημερωθεί μέσω εγγράφων, καταγγελιών που κοινοποιήθηκαν στην εισαγγελία, κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους για την κρισιμότητα της κατάστασης, που θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και την ζωή των ψυχικά πασχόντων, χωρίς να στοχεύει και να απαιτεί τις απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ η μόνη λύση που υπήρξε είναι η πρόσφατη προκήρυξη 2 μόνο θέσεων ψυχιάτρων !!!

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση με την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους και έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Είναι η πολιτική που επιστέγασμά της είναι το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης της ΝΔ και είναι συνέχεια των ΣΔΙΤ και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

               ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ Σ.                                                ΜΠΟΣΜΗ Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.