Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η τραγική υποστελέχωση του Ψ.Ν.Α σε Νοσηλευτικό προσωπικό, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στη νοσηλεία των ασθενών

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ψ.Ν.Α

Κείμενο Υπογραφών

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, η ασφαλής νοσηλεία των ασθενών και η ζωή μας.

Η τραγική υποστελέχωση του ΨΝΑ, σε νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγεί σε εξαντλητικά και επικίνδυνα προγράμματα εργασίας για την ασφάλεια των ασθενών και του νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια ώρα λόγω των επιπλέον εφημεριών που έχουν προστεθεί στο Νοσοκομείο μας, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα ΨΤΕ, γεγονός δυσανάλογο με την κάλυψη των αναγκών στις βάρδιες , καθώς μειώνεται το προσωπικό και αυξάνονται οι επικουρικές κλίνες. Οι οργανικές θέσεις του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι 1191. Σήμερα υπηρετούν στις κατηγορίες ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ 411 μόνιμοι και ΙΔΑΧ, 73 με προσωποπαγή θέση από προγράμματα και 73 ΙΔΟΧ ( Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, ΤΡΙΜΗΝΑ ). Σύνολο 557 Νοσηλευτές ποσοστό λιγότερο του 50%

Επί χρόνια, το προσωπικό που συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται.  Οι συνάδελφοι που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και με τιμωρητικό χαρακτήρα από την κυβέρνηση, αφού δεν τους δίνεται το δικαίωμα της επιστροφής, δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι ( 24 ) Νοσηλευτές που προσλήφθηκαν με το άθλιο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων, δεν επαρκούν στην κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα κλινικές και εξωτερικές δομές να δουλεύουν κάτω από τα όρια ασφαλείας και μονοβάρδιες.

Η νοσηλευτική υπηρεσία ιεραρχικά, γνωρίζει πως, το να υπογράφονται συστηματικά, επί χρόνια, προγράμματα εργασίας με τρεις, τέσσερις, πέντε, ακόμα και έξι συνεχόμενες νύχτες, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνο από την κείμενη νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική. Να δουλεύεις τρία, τέσσερα, πέντε, έξι σερί απογεύματα και να σε συνεχίζουν χωρίς διακοπή μέχρι να συμπληρώσεις…. 10ήμερο βαρδιών σε περίοδο αδειών, με μονοβάρδια ( π.χ εξωτερικές Δομές), χωρίς ρεπό ( το οποίο προστίθεται στα 100άδες χρωστούμενα οφειλόμενα ), είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: Πώς μπορείς να δείξεις οποιαδήποτε προσοχή στην οδηγία για «αυτό-ετεροκαταστροφική συμπεριφορά» των ασθενών, δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο;

Με τέτοια ωράρια εργασίας, μειώνεται η ικανότητα εγρήγορσης και προσοχής του νοσηλευτικού προσωπικού. Εξαιτίας συσσωρευμένης κόπωσης, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος λάθους ή παραλείψεων και όχι μόνο. Ο κίνδυνος του εργατικού ατυχήματος, αφού σχολάσεις, οδηγώντας μετά την τρίτη νύχτα ή όταν έρχεσαι για δουλειά από απόγευμα/πρωί ή και Νύχτα/απόγευμα  δηλαδή κόντρα βάρδια , χωρίς να έχεις συμπληρώσει 11 ώρες ανάπαυσης, είναι δεδομένος.

Για αυτό, υπογράφοντας το παρακάτω κείμενο, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας

1. Καταγγέλουμε την δραματική υποστελέχωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΨΝΑ. Τη θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για την ασφάλεια των ασθενών όσο και για εμάς, αφού μας εκθέτει σοβαρά στον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος αλλά και στο νομικό κίνδυνο εξαιτίας της αθροιστικής κόπωσης, για αμέλεια, παραλείψεις και λάθη.

2. Καλούμε την νοσηλευτική  υπηρεσία ιεραρχικά - Προϊστάμενοι, Τομεάρχες, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  - να  σταματήσει να εθελοτυφλεί και να θέσει τον πραγματικό έλεγχο των βαρδιών ισόποσα, αξιοκρατικά μοιρασμένες στο κυκλικό ωράριο, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία ,προκειμένου να υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος και δίκαιη κατανομή των βαρδιών. Οι εξαιρέσεις, να αφορούν τις περιπτώσεις που προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τις κείμενες διατάξεις (μονογονεϊκές οικογένειες, ειδικά ωράρια, εκπαιδευτικές άδειες κ.ο.κ).

3. Οι εξαιρέσεις που έχουν καθοριστεί με απόφαση των ΔΣ του Νοσοκομείου σε προηγούμενα χρόνια, να επανεξετάζονται με ευθύνη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο τέλος κάθε χρόνου στο ΔΣ του Νοσοκομείου .

4. Με ευθύνη της Διοίκησης και της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να γίνει άμεσα επεξεργασία στα τεράστια κενά που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού και να απαιτηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

5. Καλούμε τη Διοίκηση να προσδιορίσει τον ασφαλή αριθμό της δύναμης ασθενών - εισαγωγών μιας κλινικής, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική ασφάλεια και φροντίδα στη διάρκεια της νοσηλείας.

6. Με ευθύνη της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης, να σταματήσει η απαράδεκτη διαδικασία της έκτακτης μεταφοράς του ασθενή στα εξωτερικά Ιατρεία κατά τις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κλινικής από νοσηλευτικό προσωπικό και την έλλειψη  κλινικού ελέγχου και παροχής ουσιαστικής νοσηλείας

Συνάδελφοι/ες

Η δημιουργία της Σωματειακής Επιτροπής Νοσηλευτικού Προσωπικού έχει την εμπειρία από την διεκδίκηση των τραπεζοκόμων στις κλινικές και την ανάγκη κάλυψης νυχτερινού οδηγού ασθενοφόρου που υλοποιήθηκε, γι αυτό καλούμε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνει ενιαία τη μάχη στη βάρδια και δεν θέτει διαχωρισμούς και διακρίσεις σε κατηγορίες ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ, να κάνει υπόθεση δική του την ασφαλή λειτουργία και κάλυψη των αναγκών με νοσηλευτικό προσωπικό στις εξωτερικές δομές και στις κλινικές του Νοσοκομείου μας.

Ενημερώνουμε πως θα ακολουθήσει προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διοίκηση και τη Νοσηλευτική Διεύθυνση, μετά από αίτημα του Σωματείου.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.