Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ανακοινωση μετα τη συνάντηση του σωματειου και της σωματειακης επιτροπής με τη Διοίκηση, για τα αλλοτρια καθήκοντα του νοσηλευτικου προσωπικού και την ανάγκη παρουσίας 24ωρου ασθενοφόρου στο νοσοκομείο μας.

 

ΕΝΙΑΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α                                                

Διεύθυνση
Λεωφόρος Αθηνών 374 (
Χάρτης)
Χαϊδάρι, Αθήνα Τ.Κ. 12462
τηλ. 213 2054152

FAX:2132054321

http://sylogosdafni.blogspot.gr/                                                                            Χαϊδάρι,  30/06/2021           Αρ. Πρωτ. 55            

Email:sylogosdafni@gmail.com                               

 

 

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ στα πλαίσια της επεξεργασίας και της συστηματικής δουλειάς που διεξάγει το τελευταίο διάστημα με τη σωματειακή επιτροπή του νοσηλευτικού προσωπικού, πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση του νοσοκομείου στις 29.6.2021 με κύρια θεματολογία τα αλλότρια καθήκοντα του προσωπικού μέσα στις κλινικές και η ανάγκη ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση με πλήρωμα  στο νοσοκομείο και στις εξωτερικές δομές.

Ως Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ κάναμε ξεκάθαρο  πως, η συστηματική ανάθεση αλλότριων καθηκόντων στο Νοσηλευτικό Προσωπικό και συγκεκριμένα καθηκόντων διανομής φαγητού του Τραπεζοκόμου, είναι ενέργεια παράνομη, που παραβιάζει σαφείς διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος του Νοσηλευτή (ΦΕΚ 159, Α’ Τεύχος, 14/6/1989), του Βοηθού Νοσηλευτή ΔΕ (ΦΕΚ 165, Α΄ Τεύχος, 24/07/2001), του Επιμελητή Ασθενών ΔΕ (ΦΕΚ 256, Α’ Τεύχος 02/11/2001) καθώς και τού Βοηθού Θαλάμου ΥΕ. Βάσει των σχετικών διατάξεων, οι Τραπεζοκόμοι οφείλουν να διαθέτουν ειδικό Βιβλιάριο Υγείας από την Περιφέρεια, με την υποβολή τους σε σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων και αυτό σε ευθεία αναφορά με τα καθήκοντά τους κατά την ετοιμασία και διανομή του φαγητού και κατ’ επέκταση, με την ασφάλεια των ασθενών.

Επιπλέον η διαλογή του ακάθαρτου ή μολυσμένου ιματισμού, η καταμέτρηση και ταξινόμηση του (ανάλογα με τον κύκλο πλυσίματος που απαιτεί κάθε είδος) θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην αναταράσσεται ή να τινάζεται και να μη δημιουργείται σκόνη (ΚΕΕΛΠΝΟ 2007), όπως ορίζουν οι Κατευθυντήριες Οδηγίες(ΚΟ) για τη Διαχείριση Νοσοκομειακού Ιματισμού. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Νοσηλευτικού Προσωπικού, δεν προβλέπεται η καταμέτρηση και ταξινόμηση του ακάθαρτου ιματισμού. Ως εκ τούτου η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται σε ειδικό χώρο από προσωπικό που ανήκει στο χώρο της επιστασίας και έξω από τις κλινικές, μετά από την τοποθέτηση του ιματισμού σε ειδικούς υφασμάτινους  κάδους. 

Για το ζήτημα του ασθενοφόρου στο ΨΝΑ.

Σήμερα, προκύπτουν συχνότατα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παρουσία του ασθενοφόρου στο ΨΝΑ, τη σχέση του νοσοκομείου με το ΕΚΑΒ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αποδεκατισμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό στις Εξωτερικές Δομές, τις διακομιδές των ενοίκων, το καθεστώς μεταφοράς ενοίκων σε υποτροπή από τη  Δομή προς το ΨΝΑ.

Καταθέσαμε για πολλοστή φορά την πρόταση για παρουσία δύο ασθενοφόρων, απόλυτα λειτουργικών και εξοπλισμένων, επανδρωμένων με πληρώματα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να καλύπτουν τόσο τις κλινικές του νοσοκομείου όσο και τις Εξωτερικές Δομές τού ΨΝΑ σε έκτακτα περιστατικά.

 

Η Διοίκηση του νοσοκομείου έχοντας γνώση της θεματολογίας στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης και μετά τη καθοριστική στάση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων, πως η διαδικασία των αλλότριων θα σταματήσει συντονισμένα τέλη Σεπτεμβρίου από το νοσηλευτικό προσωπικό ,όπως και κάθε εκτέλεση καθήκοντος που δεν προβλέπεται, έδωσε  την παρακάτω εικόνα:

- Για τα αλλότρια καθήκοντα διανομής φαγητού που προβλέπεται προσωπικό τραπεζοκομίας και της διαλογής ιματισμού που προβλέπεται προσωπικό Υ.Ε εργατών , έχει μπεί στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και στις λίστες επικουρικών μέχρι τέλη Αυγούστου ώστε το νοσοκομείο να πάρει 10 τραπεζοκόμες για να καλύψει το κενό σε απογευματινές βάρδιες Σαββατοκύριακα και αργίες, 10 Υ.Ε εργάτες γενικών καθηκόντων για τη διαδικασία του Ιματισμού, 15 Υ.Ε βοηθούς θαλάμου, 3 τραυματιοφορείς, 15 Δ.Ε βοηθών νοσηλευτών για την  ενίσχυση των εξωτερικών Δομών και 3 οδηγούς ασθενοφόρου.

- Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα που τοποθετήθηκε στη συζήτηση για τα αλλότρια καθήκοντα και για τους οδηγούς και επιπλέον πάγια θέση του συλλόγου είναι προσλήψεις με χαρακτηριστικά μόνιμου προσωπικού και όχι σχέσεις εργασίας λάστιχο που αποτελούν ομηρία για τους εργαζόμενους.

 

Τέλος κάνουμε γνωστό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, πως το σωματείο μαζί με την σωματειακή επιτροπή θα προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών για τα αλλότρια καθήκοντα    ( διανομή φαγητού – διαλογή ιματισμού ) και άμεση λύση για το ασθενοφόρο, προκειμένου να υπάρχει συντονισμένος βηματισμός πίεσης απέναντι στη Διοίκηση, όπου θα καθορίζει την στάση του κάθε εργαζόμενου, που ανήκει στη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας, στην κατάργησή τους, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αρκετά με το φιλότιμό μας. Κάθε υποχώρηση από τα καθήκοντα μας και το ρόλο μας, αποτελεί βούτυρο στις ορέξεις της εκάστοτε Διοίκησης. Οι ευθύνες ανήκουν και σε όλες τις Διευθύνσεις.

Για το Δ.Σ.

                                                 Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

                                             Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                                            Χ. ΜΠΟΣΜΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.