Τρίτη 11 Μαΐου 2021

12 ΜΑΗ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α 

Διεύθυνση
Λεωφόρος Αθηνών 374 (
Χάρτης)
Χαϊδάρι, Αθήνα Τ.Κ. 12462
τηλ. 213 2054152

FAX:2132054321

http://sylogosdafni.blogspot.gr/

Email:sylogosdafni@gmail.com

 

 

   Χαϊδάρι,  11/05/2021
Αρ. Πρωτ 40

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Νοσηλευτών/ τριών στις 12 Μάη θα πραγματοποιηθεί κάτω από τις πιο αντίξοες και ψυχοπιεστικές συνθήκες, καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να επιβαρύνει σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN αναφέρει ότι η πανδημία COVID-19 προκαλεί μαζικό τραύμα στους νοσηλευτές ανά τον κόσμο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων νοσηλευτών υπερβαίνει τους 2.200 ενώ υψηλά παραμένουν τα επίπεδα λοιμώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού. Τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας του ICN με δεδομένα από 130 χώρες δείχνουν ότι η πανδημία προκαλεί μία μοναδική και περίπλοκη μορφή τραύματος με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για μεμονωμένους νοσηλευτές και για συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, κινδυνεύοντας να πλήξει το νοσηλευτικό επάγγελμα για τις επόμενες γενεές.

 Στη χώρα μας πληρώνουμε ήδη ακριβά την πανδημία ως Νοσηλευτικό προσωπικό. Θρηνούμε  26 νεκρούς υγειονομικούς εκ των οποίων 15 ανήκουν στη Νοσηλευτική κοινότητα ενώ περίπου 3.000 νόσησαν ή νοσούν από κορωνοϊό. Παράλληλα πάνω από 2000 άτομα του Νοσηλευτικού προσωπικού πάσχει από σοβαρά ή ανίατα προβλήματα υγείας διαπιστωμένα από Υγειονομικές Επιτροπές.

Οι κενές οργανικές θέσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού είναι 20.000 από τις συνολικά 40.000 στα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ υπηρετούν 8.000 έκτακτο Νοσηλευτικό προσωπικό (σύμφωνα με στοιχεία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν ) που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Και ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας με το Νοσηλευτικό προσωπικό εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο, να μάχεται στην πρώτη γραμμή, αντιμέτωπο με όλες τις αντιξοότητες της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και  τις παθογένειες ενός συστηματικά μεθοδευμένου υποχρηματοδοτούμενου και υποστελεχωμένου, Εθνικού Συστήματος Υγείας (όπως  φρόντισαν να το καταστήσουν όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών), η κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει τις ευθύνες της και να τις επιρρίπτει στις πλάτες των νοσηλευτών και των υγειονομικών γενικότερα.

Είναι αδιανόητο αν όχι ντροπή για τις εκάστοτε κυβερνήσεις να απαξιώνουν συστηματικά το ρόλο του Νοσηλευτή στο Ε.Σ.Υ, καθιστώντας τον ως ένα αναλώσιμο πολυεργαλείο που πρέπει να εργάζεται ακατάπαυστα, αγόγγυστα, έχοντας μόνο υποχρεώσεις και ευθύνες και καμία αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του.

 

 

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε :

·         Εξασφάλιση επάρκειας μέτρων Ατομικής προστασίας, υγειονομικού υλικού και υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού

·         Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο της εργασίας

·         Ένταξη στα ΒΑΕ

·         Ειδικό Μισθολόγιο και δημιουργία Ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου.

·         Μαζικές προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

·         Μονιμοποίηση συμβασιούχων και  επικουρικού προσωπικού

·         Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

·         Ενίσχυση των κονδυλίων για  μια αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια Υγεία – Πρόνοια

·         Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

 

Ο ρόλος των Νοσηλευτών είναι δομικός, πολυπαραγοντικός και αναντικατάστατος στο ΕΣΥ, είναι πολυεργαλεία με ψυχή και για το λόγο αυτό οι Νοσηλευτές  καταθέτουν την ψυχή τους !!!

 

Για το Δ.Σ.

 

 

                  Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

             Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                                            Χ. ΜΠΟΣΜΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.