Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΟΧ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α   Χαϊδάρι 17/6/2024  Aρ.  Πρωτ: 74

τηλ. 2132054152   http://sylogosdafni.blogspot.gr/   Emailsylogosdafni@gmail.com

 

ΠΡΟΣ:

 ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΔΥ

ΔΙΟΙΚΗΤΗ 2ης ΥΠΕ

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ 2ης ΥΠΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΨΝΑ

 

ΘΕΜΑ: Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, που εργάζονται μέσω του Προγράμματος Philos και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί). Να μην απολυθούν και χιλιάδες συμβασιούχοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που απασχολούνται μέσω του προγράμματος Philos ενημερώθηκαν με ... email(15/6), ότι στις 30/06/2024 θα απολυθούν τερματίζοντας την παροχή φροντίδας υγείας στις δομές προσφύγων αλλά και στο Ε.Σ.Υ. Παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου, ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, εναρμονισμένος με το ΦΕΚ 64Α’- 01/05/2024, παρ. 2 του άρθ.37 του ν.5107/2024 ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής παράτασης έως και 31/7/2024. Οι εργαζόμενοι αυτοί που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο της «επείγουσας παρέμβασης υγείας για την προσφυγική κρίση», βρέθηκαν τελικά να καλύπτουν τα τεράστια οργανικά κενά σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα να καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες που ανέκυψαν εν μέσω πανδημίας COVID 19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι εργαζόμενοι του προγράμματος αυτού στο ΨΝΑ (Δαφνί), όπου με την απόλυσή τους μένουν κενές από ψυχολόγο ολόκληρες ψυχιατρικές κλινικές. Το ΨΝΑ, δεδομένων και των πολλών εισαγωγών σε πρόσφυγες μένει ακάλυπτο από μεταφραστές - διερμηνείς, με κίνδυνο να μην μπορεί να διενεργηθεί ψυχιατρική αξιολόγηση τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά την νοσηλεία των ασθενών. Ταυτόχρονα και δεδομένου του αυξημένου όγκου εισαγωγών προσφύγων, απολύεται και η μοναδική κοινωνική λειτουργός αρμόδια για όλες της διαδικασίες διασύνδεσης (Camp, Υπηρεσία Ασύλου, Διερμηνείς, ΨΝΑ) και διεκπεραίωσης αιτημάτων φιλοξενίας των προσφύγων. Λόγω των αυξημένων αναγκών και των τραγικών ελλείψεων στο ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ανάγκες και υπηρεσίες πέραν του προσφυγικού, όλα τα έτη εργασίας τους!

Γνωρίζουμε καλά ότι και η απόφαση της απόλυσης αυτών των εργαζομένων αποτελεί ένα ακόμα πλουσιοπάροχο «δωράκι» στην ιδιωτική υγεία από τα περιβόητα ευρωπαϊκά πακέτα, αφού το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης αποφάσισε την ανάθεση του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος «Ιπποκράτης - Παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος με τη σειρά του αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών! Η διαχείριση άλλωστε του νέου προγράμματος «Ιπποκράτης» εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους! Την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων ενάντια στα θύματα των δικών τους πολέμων και επεμβάσεων, που μετατρέπει ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία τους σε εμπόρευμα αλλά και την κλιμάκωση της πολιτικής που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί περαιτέρω την δημόσια υγεία.

Η ανάλγητη αυτή κίνηση μόνο οργή και αγανάκτηση μας προκαλεί. Οι εργαζόμενοι αυτοί που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας, αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας αλλά και του ΕΚΑΒ.

Αντιμέτωποι με απόλυση είναι και οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας μαζί με χιλιάδες άλλους συμβασιούχους που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες δεκάδων δημόσιων μονάδων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, καθώς η «αναγνώριση της προσφοράς τους» από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις διοικήσεις Νοσοκομείων και ΥΠΕ είναι η σταδιακή απόλυση τους και η ιδιωτικοποίηση των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι εργολάβοι στοιχίζουν πολλαπλάσια στους ήδη ελάχιστους προϋπολογισμούς των δημόσιων Νοσοκομείων από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού αλλά και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ανεπαρκέστατες αφού οι εργολάβοι παραβιάζουν επανειλημμένα τις συμβάσεις παρέχοντας πχ λιγότερους εργαζόμενους από αυτούς που προβλέπονται, πάντα με τις ευλογίες των Διοικήσεων.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τις λεγόμενες “μεταρρυθμίσεις” που υποσχόταν αμέσως μετά τις εκλογές. “Μεταρρυθμίσεις” που υπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών όπως η ανάθεση σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Αυτό είναι το μήνυμα που ισχυρίζεται ότι παίρνει από τις πρόσφατες εκλογές παρόλο που η πολιτική της αυτή δεν εγκρίθηκε από το λαό. Οι εργαζόμενοι λοιπόν έχουμε ένα μόνο δρόμο. Να συνεχίσουμε την πάλη μας, να μην απολυθεί κανείς.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος! Με νομοθετική ρύθμιση να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

 

  Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Δημουλάς Θωμάς

Καλαρίτης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.