Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Υπαγωγή Κοινωνικών Λειτουργών του Ψ.Ν.Α στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α   Χαϊδάρι 26/6 /2024  Aρ.  Πρωτ: 80

τηλ. 2132054152   http://sylogosdafni.blogspot.gr/   Emailsylogosdafni@gmail.com

Επείγον

Προς : Υπουργείο Υγείας

 Γενική Διεύθυνση Υπηρεσίων Υγείας

 α. Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών  Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων

  β. Δ/νση Ψυχικής Υγείας

 Υπόψη κ. Α. Κουφάκη

 

Πρός: 2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

 Δ/νση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

  Θηβών 196-198 Αγ. Ιωάννης Ρέντη

 

 Κοινοποίηση με Εσωτερική διανομή από το Τμήμα Προσωπικού

1 Διοίκηση Ψ.Ν.Α (ΔΑΦΝΙ)

2.Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας

3.Τμήμα κοινωνικής εργασίας

5 Συντονιστές-Διευθυντές ΨΝΑ

 

 

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή  Κοινωνικών Λειτουργών του Ψ.Ν.Α στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

 

Σχετικά με το έγγραφο  με  αρ. πρωτ 19524/11-6-2024 της Διοικήτριας του ΨΝΑ, θα θέλαμε

να σας επισημάνουμε – διευκρινίσουμε τα εξής:

 

Το Τμήμα  Κοινωνικής Εργασίας (Τ.Κ.Ε) σύμφωνα με τον Οργανισμό του  Ψ.Ν.Α (ΦΕΚ 38/ τ.Β/29-01-1987) ο οποίος παραμένει ίδιος - αποτελεί Τμήμα στο οποίο, προϊστάμενος είναι Κοινωνικός Λειτουργός και απαρτίζεται αποκλειστικά από την ειδικότητα των Κοινωνικών Λειτουργών (Κ.Λ). Όλοι οι Κ.Λ σύμφωνα με τον κλάδο και την ειδικότητα με την οποία προσλαμβάνονται  διοικητικά υπάγονται στο ΤΚΕ. Το Τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας, σύμφωνα με την παρ.6α του άρθρου 6 του Ν.2889/2001, υπάγεται στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με το ως άνω, θα έπρεπε να είναι τοποθετημένοι στο ΤΚΕ και οι 66 υπηρετούντες Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Το αίτημα για την υπαγωγή των Κοινωνικών Λειτουργών στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (ΤΚΕ) αφορά το προσωπικό των Μονάδων ψυχικής υγείας (ΜΨΥ) και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης (ΜΨΑ). Το προσωπικό της Μονάδας Απεξάρτησης Αλκοολικών -  Τοξικομανών και η Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας,  εφόσον, ανήκουν στον οργανισμό του ΨΝΑ ακολουθούν ακριβώς το ίδιο διοικητικό μοντέλο λειτουργίας του Οργανισμού του  ΨΝΑ (όπως ακριβώς ισχύει για όλο το προσωπικό του νοσοκομείου).

Συνεπώς, οι  Κοινωνικοί Λειτουργοί διοικητικά υπάγονται στο ΤΚΕ, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας (ΔΙΥ) και παράλληλα  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως μέλη πολυκλαδικής ομάδας σε διάφορες δομές του Νοσοκομείου,  ΜΨΥ και ΜΨΑ  ( π.χ. ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών, οικοτροφεία, ξενώνες , δομές απεξάρτησης κ.α.)

 Οι ΜΨΑ είναι αποκεντρωμένες μονάδες που διασυνδέονται  με ΜΨΥ, με τη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας (ΔΙΥ),  τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (ΔΙΥ)  και διοικητικά ανήκουν στον φορέα τον οποίο υπάγονται ( ΨΝΑ ).  Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό.

 

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται σε  Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης

( ΜΨΑ) και σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας  ( ΜΨΥ) που ανήκουν στο Νοσοκομείο  βάση της παρ 1, άρθρου 11 (ΦΕΚ 661/Τβ/2000) «προέρχεται από το προσωπικό του φορέα στον οποίο ανήκουν». 

Όσον αφορά το ρόλο του Επιστημονικά Υπεύθυνου  (Ε.Υ.) όπως αναφέρεται στην  παρ. 2, άρθρο 10, ΦΕΚ 661/τ.Β΄/2000 (σχετικά με το έγγραφο ΨΝΑ αρ. πρωτ 19524/11-6-2024), ο  Ε.Υ  έχει την επιστημονική ευθύνη- συντονισμό για τη λειτουργία της μονάδας και όχι την διοικητική ευθύνη του προσωπικού.

Η  υπαγωγή των Κοινωνικών Λειτουργών στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας πέρα από την αποκατάσταση της διοικητικής νομιμότητας του Οργανισμού αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς δεν πλήττει σε καμία περίπτωση το έργο καμίας  ΜΨΑ ή ΜΨΥ.

Παρακαλούμε  για την άμεση συνδρομή σας στην εφαρμογή του Οργανισμού του ΨΝΑ. Αναμένουμε να μας ορίσετε εγγράφως  την ημερομηνία και την ώρα συνάντησης καθώς και υπεύθυνους - αρμόδιους σχετικά  άμεσα.

Στη συνάντηση αυτή εκτός από αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ,  θα  μας συνδράμει  είτε  εγγράφως , είτε  με φυσική παρουσία,  αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργιών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) καθώς και αντιπροσωπεία του  ΤΚΕ του Νοσοκομείου που θα απαρτίζεται από την προϊσταμένη και τις αναπληρώτριες.

 

Συνημ.

1.     Έγγραφο ΤΚΕ ΨΝΑ αρ.πρωτ.17782 / 29- 4- 2024

2.     Έγγραφο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας αρ.πρωτ.12258/11-04-2024

3.     Έγγραφο Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ (νομική γνωμοδότηση)

4.     Έγγραφο ΣΚΛΕ αρ. πρωτ. 934/ 10-4-2023 (γνωμοδότηση)

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Δημουλάς Θωμάς

Καλαρίτης Σταύρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.