Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΔΕΥΤΕΡΑ 10:30 π.μ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΨΝΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ.

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α   Χαϊδάρι 29/3/2024  Aρ.  Πρωτ: 40

τηλ. 2132054152   http://sylogosdafni.blogspot.gr/   Emailsylogosdafni@gmail.com

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 10:30 π.μ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΨΝΑ ΕΝΤΡΟΠΙΑ.

Ντρέπεται και η ντροπή για τις αντιεπιστημονικές αποφάσεις που λαμβάνει το ΔΣ του ΨΝΑ, την ώρα που σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του ΨΝΑ έχει τοποθετηθεί. Και όλα αυτά στο όνομα της εκπόρευσης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ψίχουλα που δόθηκαν προεκλογικά για ασθενείς και εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης!

Με την απόφαση του ΔΣ του ΨΝΑ με ΑΔΑ 6Ω7Γ469Η5Ω-Θ7Φ εγκρίνεται: «1. Α) Η μεταστέγαση των φιλοξενουμένων του οικοτροφείου ΕΝΤΡΟΠΙΑ από το μισθωμένο κτίριο επί της οδού Κύπρου 57, Χαϊδάρι, στο μισθωμένο κτίριο στο Δήμο Φυλής επί των οδών Κρυστάλλη 16 και Φαβιέρου 10, Ζεφύρι. Β) Τη μεταστέγαση των φιλοξενουμένων του ξενώνα ΝΕΦΕΛΗ, από το κτίριο Διαδρομή εντός ΨΝΑ, στο μισθωμένο κτίριο επί της οδού Κύπρου 57, Χαϊδάρι, που στεγαζόταν το οικοτροφείο ΕΝΤΡΟΠΙΑ. 2. Την υλοποίηση της παρούσας έως την 30η Απρίλιου 2024».

Για την απόφαση αυτή, όπου μειοψήφησε με την αντίθεσή του μόνο ο εκλεγμένος στο ΔΣ του ΨΝΑ εκπρόσωπος των εργαζομένων, έχουν καταθέσει ενστάσεις η Επιστημονικά Υπεύθυνη του οικοτροφείου ΕΝΤΡΟΠΙΑ, Διευθύντρια Ψυχίατρος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΨΝΑ, σύσσωμη η θεραπευτική – πολυκλαδική ομάδα, συγγενείς/δικαστικοί συμπαραστάτες των ενοίκων, ενώ έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΨΝΑ καθώς και η επιτροπή έρευνας του κτηρίου στο Δήμο Φυλής για την καταλληλότητα του χώρου για να αποτελέσει ΜΨΑ, για να φιλοξενήσει ψυχικά πάσχοντες με στόχο την ένταξή τους στην κοινότητα και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ενοίκων. Για όλα τα παραπάνω η Διοίκηση και το ΔΣ του ΨΝΑ «σφυρίζουν αδιάφορα», λαμβάνοντας επικίνδυνες αποφάσεις και μάλιστα με την απειλή ότι το έργο και οι θέσεις εργασίας θα χαθούν και με εντέλλεσθε σε προσωπικό και ενοίκους! Έργο που οι ίδιοι με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φροντίσει να έχει ημερομηνία λήξης!

Και επειδή η επικινδυνότητά τους δεν έχει όριο φρόντισαν να «ντύσουν» και δήθεν επιστημονικά την απόφασή τους αυτή. Ισχυρίζονται, όπως παραθέτει και η Επιστημονικά Υπεύθυνη – Διευθύντρια Ψυχίατρος, του Οικοτροφείου ΕΝΤΡΟΠΙΑ: «ότι οι ένοικοι του οικοτροφείου Εντροπία είναι άτομα πάσχοντες με νοητική υστέρηση, οι οποίοι δεν έχουν εξόδους και, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί κάποια, αυτή γίνεται με όχημα. Αυτό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Οι ένοικοι του οικοτροφείου είναι άτομα με βαρύ αυτισμό και νοητική υστέρηση, στον εξατομικευμένο θεραπευτικό σχεδιασμό των οποίων προβλέπονται έξοδοι οι οποίες πραγματοποιούνται πεζή με τη συνδρομή του προσωπικού ή των οικείων (συγγενείς/ δικαστικοί συμπαραστάτες) σε τακτικά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα. Στα 15 χρόνια λειτουργίας του Ειδικού Οικοτροφείου οι ένοικοι έχουν ενταχθεί - προσαρμοστεί στη γειτονιά (βόλτες στα πάρκα, καφενεία, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήριο, εκκλησία, σούπερ μάρκετ), καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα του Χαϊδαρίου μέσω ποικίλων δράσεων, όπως το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ του δήμου Χαϊδαρίου. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η δημιουργία κοινωνικών επαφών, βελτιώνεται η λειτουργικότητά τους και παράλληλα μειώνεται η απομόνωσή τους, που είναι γνωστό χαρακτηριστικό του αυτισμού. Οι δεσμοί με την Κοινότητα της περιοχής είναι ισχυροί μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο που έχει καταβληθεί στην πάροδο των χρόνων από όλη τη θεραπευτική ομάδα. Εξάλλου, αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα για να υπάρξει το οικοτροφείο από το 2009 και να μετακινηθούν οι ένοικοι στην κοινότητα (μέχρι τότε ήταν για πολλά έτη σε χρόνιο τμήμα του ΨΝΑ)».

Αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την Διοίκηση του ΨΝΑ, όσο κι αν ευαγγελίζονται έννοιες όπως η αποασυλοποίηση, όσο κι αν βγάζουν κορώνες ότι ενδιαφέρονται για τους ψυχικά πάσχοντες. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει για ακόμη μια φορά! Την ίδια αδιαφορία άλλωστε έδειξαν και στην γνωμοδότηση της «Επιτροπής Ελέγχου κτηρίου στη Φυλή για τη δημιουργία Οικοτροφείου για άτομα έως 65 ετών με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά προβλήματα», μιας επιτροπής που η ίδια η Διοίκηση του ΨΝΑ όρισε και που επιστημονικά και διερευνώντας όλους τους παράγοντες, όπως όφειλε, γνωμοδότησε αρνητικά και το κτήριο δεν είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για στεγαστική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, αφού όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της επιτροπής δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των ενοίκων είτε αφορά άτομα έως 65 ετών με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά προβλήματα, είτε άτομα με βαρύ αυτισμό και νοητική υστέρηση, που για το ΔΣ και την Διοίκηση του ΨΝΑ, μάλλον οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καν ανάγκες αφού όπως ισχυρίζονται δεν μετακινούνται καν.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ καταδικάζει την απόφαση του ΔΣ του ΨΝΑ και απαιτεί άμεση ανάκληση της αντιεπιστημονικής και επικίνδυνης απόφασης για ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι πληθυσμού! Ως υγειονομικοί και ειδικοί ψυχικής υγείας δεν θα επιτρέψουμε αυτή την αυθαιρεσία!

 

 Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας

Δημουλάς Θωμάς

Καλαρίτης Σταύρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.