Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α

Διεύθυνση                                                                                         XAΪΔΑΡΙ 29/10/2021      ΑΡ. ΠΡΩΤ. 102
Λεωφόρος Αθηνών 374 (
Χάρτης)
Χαϊδάρι, Αθήνα Τ.Κ. 12462                                        
τηλ. 213 2054152
    FAX:2132054321  http://sylogosdafni.blogspot.gr/  Email:sylogosdafni@gmail.com

 

ΠΡΟΣ:

1.       ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

2.       Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

3.       ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΠΕ

4.       ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΨΝΑ

Με την εφαρμογή του Νόμου 4820/2021 περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των Υγειονομικών στις δομές Υγείας της χώρας, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας στο ΨΝΑ έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων εργασίας από 1/9/2021. Όλοι οι συνάδελφοι εργάζονταν κανονικά μέχρι τις 31.08.2021 τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα από την αρχή της πανδημίας παρά την τραγική υποστελέχωση, χωρίς άδειες, ρεπό, άδειες ειδικού σκοπού (όπως όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου), και το σημαντικότερο χωρίς επάρκεια μέτρων ατομικής προστασίας και τον απαιτούμενο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.

Επισημαίνουμε ότι το ΨΝΑ (Δαφνί) είναι ένα ειδικό Νοσοκομείο με αρκετές ιδιαιτερότητες τόσο σε ότι  αφορά τη λειτουργία του και τη δικτύωσή του με τις υπηρεσίες της Κοινότητας, όσο και ως προς χαρακτηριστικά του πληθυσμού που εξυπηρετεί (ψυχικά ασθενείς με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες, χρήστες ουσιών, κοινωνικά περιστατικά- άστεγους, ασθενείς με αρθ 69, κρατουμένους, μετανάστες από hot spot – κρατητήρια κτλ). Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:

·         Οι συγγενείς ή συνοδοί ή αστυνομικοί ή ειδικοί φρουροί ή υπάλληλοι ΜΚΟ ή hot spot, των ασθενών μπορούν να εισέρχονται και να παραμένουν σε χώρους του Εφημερίου και των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων έχοντας βεβαίωση rapid test.

·         Οι  αστυνομικοί ή ειδικοί φρουροί, υπεύθυνοι για τη φύλαξη  ασθενών υπό κράτηση νομιμοποιούνται να παραβρίσκονται στα νοσηλευτικά τμήματα εναλλάσσοντας βάρδιες επί 24ωρου βάσεως και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί έχοντας μόνο τη βεβαίωση rapid test από την υπηρεσία τους και όχι για κατά την είσοδο τους στο Νοσοκομείο.

·         Δικαστικοί Επιμελητές και κλητήρες της αστυνομίας προσέρχονται στους χώρους του Νοσοκομείου χωρίς την υποχρέωση βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης αλλά μονάχα με βεβαίωση rapid test.

·         Οι ασθενείς μας σε μετάβασή τους στα δικαστήρια παραμένουν στα κρατητήρια ή προσχωρούν στις δικαστικές αίθουσες, έρχονται σε επαφή με δημόσιους λειτουργούς όπως δικαστικούς, εισαγγελείς, δικηγόρους, αστυνομικούς αλλά και άλλους υπόδικους που δεν έχουν την υποχρέωση εμβολιασμού αλλά μονάχα την υποχρέωση βεβαίωσης rapid test και μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων (υπόδικοι) σύμφωνα με οδηγία του κ. Πέτσα χωρίς καν την υποχρέωση αυτή.

·         Επίσης θα αναφέρουμε την πραγματοποίηση εικαστικής έκθεσης (reality check) στο χώρο του Νοσοκομείου στο οποίο προσήλθαν για να την επισκεφτούν 16.000 άτομα μέσα σε 20 μέρες από 09/09/2021 έως 17/10/2021 και μάλιστα 3.000 άτομα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι διοργανωτές στην επίσημη σελίδα τους Artefact Athens καθώς και σε πλήθος δημοσιεύσεων σε σελίδες περιοδικών και τύπου. Το αντίστοιχο διάστημα που οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Ψ.Ν.Α τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα θέτονταν σε αναστολή εργασίας από 01/09/2021 για μη κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, πλήθος κόσμου μπορούσε να έχει πρόσβαση στους χώρους του νοσοκομείου με ένα self τεστ αρνητικό ή πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού από 9/9/21 έως 13/9/21 και από 13/9/21 μονάχα με ένα rapid τεστ ή πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού σύμφωνα με απαντητικά email που η ίδια η οργανωτική ενημέρωσε.

·         Οι εξωτερικοί συνεργάτες του νοσοκομείου όπως προσωπικό εταιριών προμήθειας νοσοκομειακού υλικού και προμηθευτές τροφίμων, τεχνικά εξωτερικά συνεργεία έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου μόνο με την υποχρέωση βεβαίωσης rapid test.     

Δεδομένου λοιπόν ότι στο Νοσοκομείο μας έχουν πρόσβαση και παραμονή  όλες οι προαναφερόμενες κατηγορίες συνεργατών – επισκεπτών ακούγεται παράδοξο να έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας καθηκόντων συνάδελφοι οι οποίοι μέχρι 31/8/2021 ήταν ασφαλείς για το σύστημα και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί για covid -19  και ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό έχει νοσήσει από covid έχοντας αναπτύξει ανοσία. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία με βάση τα οποία να αποδεικνύεται ότι οι υγειονομικοί – εμβολιασμένοι ή μη για covid ή νοσούντες από οποιαδήποτε άλλη «μεταδοτική» ασθένεια – μεταδίδουν οιανδήποτε νόσο στους ασθενείς καθώς γνωρίζουν τα πρωτόκολλα και τα εφαρμόζουν άριστα προστατεύοντας τους ασθενείς τους, τους εαυτούς τους αλλά και το περιβάλλον τους.

Η εφαρμογή του νόμου 4820/2021 έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα για όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο μας. Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή βιώνουν εδώ και δύο μήνες τη μέγιστη τιμωρία αφού έχουν καταδικαστεί σε ασιτία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους λόγω της στέρησης αποδοχών αλλά και ασφαλιστικών δικαιωμάτων χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα παράπτωμα ή κακουργηματική πράξη που να δικαιολογεί την ποινή τους (ενώ υπάρχουν εναλλακτικά μέσα ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες) , παράλληλα όμως τιμωρούνται και οι συνάδελφοι που μένουν στις θέσεις τους στο ήδη υποστελεχωμένο και μάλιστα κάτω από τα όρια ασφαλείας ΨΝΑ, διότι τους επιβάλλεται να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς άδειες και με επιπλέον βάρδιες για να καλύψουν τα κενά και τις ανάγκες. Τείνει  τρόπο λοιπόν διασφαλίζεται η «Δημόσια Υγεία» όταν εν καιρώ «Πανδημίας» παροπλίζεται ένα μεγάλο ποσοστό έμπειρων και απόλυτα εξειδικευμένων συναδέλφων μας και όταν αποδεδειγμένα υπάρχει αυξημένη ζήτηση παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας; Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Η εφαρμογή του τιμωρητικού Νόμου 4820/21, επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους εργαζόμενους και στους ασθενείς υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που με κόπο προσπαθούμε να διασφαλίσουμε.   

 Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ – Δαφνί, εδώ και χρόνια δηλώνουμε αντίθετοι σε κάθε διαχωρισμό, αποκλεισμό, διάκριση ή στιγματισμό των συνανθρώπων μας. Το ίδιο  θα πράξουμε και τώρα στηρίζοντας τους συναδέλφους μας, αλλά και το Νοσοκομείο στο οποίο ανήκουμε από την πλήρη διάλυσή του.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

- Να επιστρέψουν άμεσα στα καθήκοντά τους όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται  σε αναστολή καθηκόντων κάνοντας προληπτικά rapid test και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας με άριστα αποτελέσματα, όπως ήδη συμβαίνει με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3/10/21αρ φύλλου 4577, αριθμ. Δ1α/γπ.οικ.60400) για τους ανεμβολιάστους για covid -19 συναδέλφους που απαλλάσσονται του εμβολιασμού από τις Υγειονομικές Επιτροπές και συνεχίζουν να εργάζονται με δύο rapid test την εβδομάδα. Αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει την «Δημόσια Υγεία» παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας με την επιστροφή των συναδέλφων μας στις θέσεις τους.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ενίσχυση του φορέα με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

- Το εμβόλιο να αποτελέσει όπλο στα χέρια της επιστήμης και όχι εργαλείο για εκβιασμούς και επιβολή ποινών. 

                                                                        Για το Δ.Σ.

                  Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

               Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                                         Χ. ΜΠΟΣΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.