Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΤΕΛΟΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)


ΕΝΙΑΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α 
Διεύθυνση
Λεωφόρος Αθηνών 374 (
Χάρτης)
Χαϊδάρι, Αθήνα Τ.Κ. 12462
τηλ. 213 2054152
FAX:2132054321
Email:sylogosdafni@gmail.com
ΧΑΙΔΑΡΙ  24/03/2020
Αρ. πρωτ. 11


ΤΕΛΟΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Στην  συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου μας, σχετικά με την έκτακτη κατάσταση της Πανδημίας που όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τέθηκαν από το σωματείο εργαζομένων τα παρακάτω αιτήματα:
·         Η   Ενημέρωση  σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της Διοίκησης για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων και ποια η μέριμνα για το προσωπικό των τμημάτων στην περίπτωση αυτή.
·         Η εξασφάλιση της επάρκειας υγειονομικού υλικού και προστατευτικού εξοπλισμού σύμφωνα με τις οδηγίες από ΕΛΙΝΥΑΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ.
·         Η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό  καθώς και σε άλλες ειδικότητες για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.
·         Ο  ορισμός  Υπεύθυνου Ιατρού Αναφοράς  στο Νοσοκομείο μας, ο οποίος μετά τις κατευθυντήριες γραμμές του Ε.Ο.Δ.Υ , θα αναλαμβάνει την διαχείριση των περιστατικών και την παρακολούθηση του Προσωπικού.
·         Η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού και οι άδειες των ευπαθών ομάδων στους υπαλλήλους που αποδεδειγμένα πληρούν τα κριτήρια.  
·         Καθώς και πολλά άλλα θέματα  για το οποία έχει γίνει ήδη ενημέρωση.
Οι απαντήσεις που λάβαμε από τη Διοίκηση ήταν ότι έχουν δρομολογηθεί, η ενίσχυση  του Νοσοκομείου με Ιατρικό προσωπικό, και αναμένουμε 80 Νοσηλευτές καθώς και 87 ακόμη  άτομα  διαφόρων ειδικοτήτων.
Ότι υπάρχει επάρκεια σε υγειονομικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό και δεν χορηγείται με υπαιτιότητα των Προϊσταμένων και των Τομεαρχών ενώ η εντολή της διοίκησης είναι να διατίθεται σε όλους τους υπαλλήλους. 

Ότι οι Άδειες ειδικού σκοπού θα χορηγηθούν μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει αποδεδειγμένη απόλυτη ανάγκη, ενώ για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η χορήγηση αδείας είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο.
Στις 19/03/20 ανακοινώνεται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε στις δομές 23/03/20 !!! με θέμα: Μέτρα Πρόληψης για την προστασία της δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης κρουσμάτων ασθενών με κορονοϊό  στις ΜΨΥ. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει «…….. Προετοιμασία ειδικού χώρου νοσηλείας…..» με τον ανάλογο εξοπλισμό!!! (π.χ. συμπυκνωτής οξυγόνου, ειδικές στολές για νοσηλεία νοσούντων από κοροναϊό  κλπ ). Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος πρώτα θα γίνεται αξιολόγηση από τον ιατρό της μονάδας !!! Επίσης γίνεται  αναφορά στο έγγραφο για την εξασφάλιση κλινών και δέσμευση κλινών από την δομή (ξενώνα ή  οικοτροφείο) στα νοσοκομεία αναφοράς για την μεταφορά των κρουσμάτων προς νοσηλεία !!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Φτάνει πια ο εμπαιγμός και  η  μετάθεση ευθυνών.  Η πίστωση χρόνου που ζητήθηκε από την Διοίκηση, μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκε προς όφελος όλων μας !!!!
Έως και σήμερα η Διοίκηση δεν έχει επιλύσει κανένα από τα αρχικά αιτήματα, ενώ λόγω της ολιγωρίας της τα προβλήματα  πολλαπλασιάζονται καθώς έχουμε ήδη μπει στη δίνη των γεγονότων. Παράλληλα καταλογίζει τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους που προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο, εκθέτοντας εαυτούς σε κίνδυνο για να λειτουργήσουν το Νοσοκομείο.

Τώρα καθιστά υπεύθυνους τους εργαζόμενους των δομών να πορευτούν μόνοι τους στην αντιμετώπιση των περιστατικών τους με την κοινοποίηση του εγγράφου της διεύθυνσης ψυχικής υγείας. Αγνοεί προφανώς ότι στις δομές του Νοσοκομείου δεν υπάρχει ο απαιτούμενος ειδικός εξοπλισμός που περιγράφεται στο εν λόγω έγγραφο, την ίδια στιγμή που τα υλικά χορηγούνται με μεγάλες περικοπές, ακόμα και οι απλές μάσκες μίας χρήσης!!! Επισημαίνεται ότι ο γιατρός της μονάδας είναι Ψυχίατρος και η παρουσία του στην δομή είναι part time καθώς εργάζεται παράλληλα σε ΨΤΕ, εξωτερικά ιατρεία, εφημερεύει και ενδέχεται παράλληλα  να είναι υπεύθυνος και σε άλλες δομές του ΨΝΑ. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να παρευρίσκεται και να αξιολογεί την κατάσταση του εκάστοτε περιστατικού.



 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ


 -  Η Διοίκηση του ΨΝΑ, να γνωστοποιήσει άμεσα και επίσημα στις  Διευθύνσεις των Υπηρεσιών και στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου το Επιχειρησιακό της Σχέδιο (με σαφείς οδηγίες) για τη Διαχείριση και αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

ü  Να εξασφαλίσει κλίνες στα Νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς του Νοσοκομείου μας.
ü  Να προμηθευτεί και να διαθέσει το κατάλληλο υγειονομικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και μέτρα πρόληψης από τον Κοροναϊό σε εργασιακούς χώρους,  όπως ορίζεται από ΕΛΙΝΥΑΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ , για την προστασία όλων των υπαλλήλων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
ü  Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο άμεσα με το προσωπικό (Ιατρικό, Νοσηλευτικό και άλλες ειδικότητες) ως έχει ζητηθεί.
ü  Να λειτουργήσει το νέο τμήμα για τα εισαγγελικά περιστατικά ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ  μας διατεθεί το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμός από την  2η ΥΠΕ.
ü  Να δώσει σαφείς διευκρινήσεις και απαντήσεις στην Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, σχετικά με το έγγραφο υπ. Αριθμ. Πρωτ. 19678/19-03-2020, ως οφείλει, για την κατάσταση (υποδομές, στελέχωση, εξοπλισμός) που ισχύει στις εξωνοσοκομειακές δομές του ΨΝΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δομές αυτές– (Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) ανήκουν στο ΨΝΑ και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.
ü  Να διευκολυνθούν άμεσα οι υπάλληλοι που δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και έχουν αντικειμενικό και αποδεδειγμένο πρόβλημα, καθώς και οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο. 

   
Για το Δ.Σ.


                  Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας
              Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                                       Χ. ΜΠΟΣΜΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.