Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΧΑΪΔΑΡΙ       04/ 03  / 2020

Προς: Διοικήτρια ΨΝΑ
           Αναπληρωτή Διοικητή ΨΝΑ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΝΑ

 Το ΨΝΑ παρέχει υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης  έχοντας το μεγαλύτερο Δημόσιο Δίκτυο Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με περισσότερες από 110 ενταγμένες δομές στην κοινότητα. Καλύπτει το 50℅ των εισαγωγών της εφημερίας στην περιοχή της Αττικής, όσο και  ανάγκες της Περιφέρειας, καθώς το 15-18℅ των εισαγωγών ετησίως αφορούν άτομα που διαμένουν στην Περιφέρεια. Κατά το έτος 2019 στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου εξετάστηκαν  4.145 άτομα εκ των οποίων εισήχθησαν για νοσηλεία 2.428. Η δύναμη σήμερα των νοσηλευθέντων στο Νοσοκομείο, μαζί με τις δομές ανέρχεται σε 1.050 - 1080 άτομα. Στα εξωτερικά ιατρεία του ΨΝΑ εξετάστηκαν 33.200 ασθενείς τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί, ενώ στα εξωτερικά Ιατρεία της Πειραιώς εξετάστηκαν 12.600. Στο ΚΨΥ Περιστερίου 11.928 και στο ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων 10.338 ασθενείς.

 Η συνεχιζόμενη αύξηση των αναγκών στην παροχή Εξειδικευμένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αποτυπώνεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ(2001), World Mental Health Atlas (2017), ΟΟΣΑ/ European Observatory on Health Systems and Policies(2019), καθώς και του ΟCED μελέτη που ολοκληρώθηκε τον 8Ο του 2019. Επιπρόσθετα η αύξηση μεταναστευτικών ροών (όπου δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή) αυξάνει τις απαιτήσεις και επιβαρύνει σημαντικά τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κυρίως ψυχιατρικής φροντίδας.
 Σήμερα, στο ΨΝΑ,  δεν υπάρχει η ανάλογη αύξηση στο προσωπικό βάση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, αντιθέτως υπάρχει υποστελέχωση  σε τέτοιο βαθμό που αγγίζει τα όρια επισφάλειας. Στο σύνολο των προβλεπόμενων θέσεων από τον Οργανισμό, καλύπτεται μόλις το 46℅ περίπου αυτών, επιπλέων αναμένεται δραματική μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 700 συνάδελφοι, έχοντας προσληφθεί μόλις 300 μέσω διαφόρων συμβάσεων εργασίας.
Οι κενές θέσεις σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ προσωπικό αγγίζουν το 50℅, ενώ το ήδη υπάρχων εργάζεται κατά μέσο όρο περίπου 20 και πλέον χρόνια. Οι συνθήκες εντάσεως εργασίας, η ιδιαιτερότητα της εργασίας λόγω των βίαιων και επικίνδυνων αρκετές φορές συμπεριφορών σε βάρος τους από τα περιστατικά που νοσηλεύονται, ο αυξημένος αριθμός των ακούσιων νοσηλειών κατά τη διάρκεια των εφημεριών που ούτως ή άλλως αυξάνει τις βίαιες συμπεριφορές κατά των νοσηλευτών  εφόσον η εισαγωγή γίνεται παρά τη θέλησή τους, τα περιστατικά που νοσηλεύονται υπό τους περιορισμούς άρθρου 69, η ποικιλομορφεία των ασθενών που νοσηλεύονται σε κάθε τμήμα (πχ ασθενείς με ψυχώσεις, ψυχιατροδικαστικοί,  με άνοιες, διπλές διαγνώσεις, χρήστες ουσιών κ.α), δημιουργούν ένα πολύ βεβαρυμμένο, επισφαλές και ανθυγιεινό  εργασιακό περιβάλλον, καθώς η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αντιστοιχεί στο 1:5 και στο ΨΝΑ για τις απογευματινές και νυχτερινές κυρίως βάρδιες αντιστοιχεί στο 1:20 περίπου. Παράλληλα η έλλειψη προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, επιβαρύνει το νοσηλευτικό προσωπικό με αλλότρια καθήκοντα (πχ διοικητικών, τραπεζοκόμων, καθαριστών, προσωπικό φύλαξης, τεχνικής υπηρεσίας ή και γενικών καθηκόντων), γεγονός που αντιτίθεται στα επαγγελματικά καθήκοντα, παρακωλύει από την άσκηση αυτών,  ενώ μπορεί να αποβεί επιβλαβές τόσο για τους ίδιους τους νοσηλευτές όσο και για τους ασθενείς. Η κατάσταση εργασίας στις δομές εξωνοσοκομειακής αποκατάστασης είναι επίσης τραγική καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε μονοβάρδιες και με πλείστα αλλότρια καθήκοντα ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω σε συνδυασμό με τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, είναι η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, η ανασφάλεια και ότι άλλο έπεται αυτών.

 Το ποσοστό των κενών θέσεων σε ΙΑΤΡΙΚΟ προσωπικό αγγίζει το 30℅ έχοντας σαν αποτέλεσμα την εξάντληση του, λόγω του αυξημένου αριθμού των ασθενών, της πληθώρας των δομών, των εφημεριών και των δράσεων που καλούνται να ανταπεξέλθουν. Επίσης το νοσοκομείο στερείται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγου και ορθοπεδικού, ακτινολόγου, η θέση του χειρουργού καλύπτεται μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα , και η παθολογική κλινική υποστηρίζεται από δύο μόνο ειδικούς παθολόγους.  Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι οι συχνές διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς όσο και για θεραπεία γεγονός που επιβαρύνει το ΨΝΑ σε υλικούς αλλά και ανθρώπινους πόρους, μειώνοντας επιπλέον το ήδη ελάχιστο προσωπικό εφόσον τα περιστατικά χρήζουν συνοδείας. Σημειωτέων ότι διακομιδές συμβαίνουν αρκετές φορές ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.     

 Οι ελλείψεις σε επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό ανέρχονται περίπου στο 50 ℅ έχοντας σαν αποτέλεσμα Ψυχολόγοι, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί να μοιράζονται σε δύο ή και τρείς δομές ταυτόχρονα με ότι αυτό συνεπάγεται όσων αφορά τον όγκο των εργασιών και την επιβάρυνση του προσωπικού.
Το τεχνικό προσωπικό παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις, με το ποσοστό των κενών θέσεων στην Τεχνική Υπηρεσία να φτάνει το 80℅ περίπου. Οι εναπομείναντες πρέπει να εργάζονται και να εφημερεύουν σχεδόν καθημερινά για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, έχοντας άπειρα οφειλόμενα ρεπό και υπόλοιπα κανονικών αδειών που δεν δύναται να λάβουν.

 Η στελέχωση της Διοικητικής Υπηρεσίας φτάνει σχεδόν το 30℅ με αποτέλεσμα αρκετές φορές να καθυστερούν σημαντικές διαδικασίες λόγω της υποστελέχωσης  και το προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς να αναγκάζεται σε αλλότρια καθήκοντα για να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες.
 Ελλείψεις υπάρχουν και στο παραϊατρικό προσωπικό σε ένα ποσοστό 40℅ περίπου, ενώ σε σύγκριση με τις καθημερινές ανάγκες η απουσία φαίνεται μεγαλύτερη.
 Το μικροβιολογικό τμήμα επίσης λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε 24ωρή βάση ακόμα και τις ημέρες που εφημερεύει το ΨΝΑ (για την νυχτερινή βάρδια). Αρκετές φορές για να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις χρειάζεται να σταλεί δείγμα αίματος με το ασθενοφόρο (αν υπάρχει) και με συνοδό νοσηλευτή από τα τμήματα επειγόντων τα οποία μένουν ακάλυπτα ακόμη και σε ημέρες εφημερίας για αρκετή ώρα.

 Σε ένα Νοσοκομείο που η έκταση του αγγίζει τα 400 στρέμματα και δομές σε όλη την Αττική,  υπάρχει μόνο ένας οδηγός να καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Η  διάθεση των υπολοίπων οδηγών γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Αποτέλεσμα  τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου απόγευμα να υπάρχουν δύο οδηγοί και ένας τη νύχτα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες υπάρχει μόνο στην απογευματινή βάρδια. Η νύχτα καλύπτεται από το Δρομοκαϊτειο ή το ΕΚΑΒ χάνοντας πολύτιμο χρόνο και διακινδυνεύοντας την ζωή των ασθενών αλλά και εμπλέκοντας το προσωπικό σε νομικές περιπέτειες λόγω των καθυστερήσεων. Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι ο στόλος των οχημάτων του που διαθέτει το ΨΝΑ είναι παλαιός και με πολλά προβλήματα γεγονός που αρκετές φορές τα καθιστά ανενεργά ή και επικίνδυνα για χρήση.
Οι φύλακες – θυρωροί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες με αποτέλεσμα να έχουν ελαχιστοποιηθεί οι τομείς επίβλεψης, καλύπτεται μόνο η κεντρική πύλη και από το ελάχιστο των υπαλλήλων, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια όλων. Στο ΚΨΥ Πειραιώς υπάρχουν μόνο η πρωινή και η απογευματινή βάρδια καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακο. 
Η έλλειψη τραπεζοκόμων λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη προκήρυξης νέων θέσεων,  είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα,  καθώς η κάλυψη με επικουρικό προσωπικό εστίασης δεν επαρκεί για όλες τις ημέρες, επιβαρύνοντας με μια επιπλέον δραστηριότητα το νοσηλευτικό προσωπικό παραβιάζοντας το καθηκοντολόγιο και εκθέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ασθενείς όσο και το ίδιο το νοσηλευτικό προσωπικό  διότι η προσοχή αποσπάται σε αλλότρια καθήκοντα,  παρεμποδίζεται η νοσηλευτική παρέμβαση και φροντίδα κ.α.
 Τεράστιες ελλείψεις παρουσιάζονται και στο εργατικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται ασταμάτητα ακόμη και χωρίς ρεπό κάποιες φορές ή έχοντας υπόλοιπο αδειών από προηγούμενα έτη ώστε να φέρουν εις πέρας τη προμήθεια  των δομών εντός και εκτός ΨΝΑ σε τρόφιμα και υλικά. Ωστόσο και εδώ παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες παρατηρούνται δυσλειτουργίες.

Στο ΨΝΑ υπάρχουν 7 καθαριστές εκ των οποίων οι 2 σε μακροχρόνια ασθένεια ( ένας εξ αυτών θα βγει σε σύνταξη).
 Το συνεργείο Καθαρισμού με το οποίο υπέγραψε σύμβαση το ΨΝΑ το 2012 για δύο χρόνια, εξακολουθεί έως και σήμερα να υφίσταται, με απευθείας αναθέσεις έργου από τις προηγούμενες διοικήσεις, ενώ έχουν γίνει συστάσεις και αντιδράσεις για το θέμα αυτό.
Παρατηρείται επίσης ότι ο χαρακτήρας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών  έχει εκφυλιστεί αρκετά καθώς ένα ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός από όσους βρίσκονται την οξεία φάση της ψύχωσης ή άτομα με αυτό – ετεροκαταστροφική συμπεριφορά είναι ψυχιατροδικαστικοί ασθενείς, υπάρχουν ασθενείς με διπλές διαγνώσεις και ουσιοεξαρτώμενοι, ασθενείς μεγάλης ηλικίας που πάσχουν από άνοια και έχουν πολλαπλά παθολογικά προβλήματα, ασθενείς με νοητική υστέρηση, ασθενείς με κοινωνικά κριτήρια για τους οποίους δεν υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις σε δομές, καθώς και περιστατικά που χρονίζουν στα ΨΤΕ μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος. Ο μεγάλος αριθμός, η   πολυπαραγοντικότητα και η ποικιλομορφία  των περιστατικών σε συνάρτηση με το ελάχιστο προσωπικό, δεν ευνοεί την εφαρμογή εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων, παρακωλύει τη θεραπευτική διαδικασία και θέτει σε κίνδυνο την εργασιακή ασφάλεια του προσωπικού, την ασφάλεια των ασθενών και των συνοδών τους.
Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και  Κοινωνικής Επανένταξης  καθώς η στασιμότητα στην έκβαση των περιστατικών σε αυτόνομη διαβίωση, επαγγελματική αποκατάσταση λόγω της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης οδηγούν στην παρατεταμένη παραμονή τους. Έτσι οι χρήστες των υπηρεσιών  μεγαλώνουν, αποκτούν παθολογικά προβλήματα που τους καθιστούν  ανίκανους για εργασία ή αυτονόμηση.  Παραμένουν στις δομές  μετατρέποντας τες σε μικρά γηροκομεία, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες δομές μετάβασης (ψυχογηριατρικά τμήματα και δομές),  που ουδεμία σχέση μπορούν να έχουν με την αποκατάσταση, παρά μόνο να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, στερώντας ωστόσο την ευκαιρία μετάβασης σε άτομα που έχουν την ανάγκη των υπηρεσιών αυτών.  
 Πρόβλημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η Διοίκηση έως τώρα δε παρέχει καμία Νομική Υποστήριξη στους υπαλλήλους της σε περίπτωση ποινικών διώξεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που εκτελώντας τα καθήκοντά τους ή  εντολές ενεπλάκησαν σε νομικές περιπέτειες και σύρονται στα δικαστήρια ως κοινοί εγκληματίες κάποιες φορές. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε περιστατικά που έχουν ήδη δημιουργήσει κατ΄ εξακολούθηση σοβαρά και επιλήψιμα  προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου ή σε άλλους ασθενείς ή στο προσωπικό να απομακρύνονται από το θεραπευτικό πλαίσιο.

 Υπάρχουν πλείστα ακόμη προβλήματα,  για τα οποία σίγουρα οι Διευθυντές των Υπηρεσιών σας έχουν ενημερώσει διεξοδικά, καθώς η παρατεταμένη παρουσία αυτών παρακωλύει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και οδηγεί στη ματαίωση των εργασιών αλλά και των προσδοκιών  των υπαλλήλων.

 Επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου από το 2012 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 50℅ και αναμένεται να κατατεθεί νέος με επιπλέον περικοπές γεγονός που θα δυσχεράνει την ήδη προβληματική λειτουργία του ΨΝΑ, φέρνοντας σε δεινή θέση τους χρήστες των υπηρεσιών και το προσωπικό.
 Παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα προς την επίλυση των προαναφερθέντων  προβλημάτων και σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να διασφαλίσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα των υπαλλήλων και ασθενών του Νοσοκομείου μας.    
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας
           Παναγούλης Ν.                                                    Μπόσμη  Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.