Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Όροι και προυποθέσεις κατα τη διαδικασία μεταφοράς αίματος και βιολογικών υλικών


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ



Μετά από απαίτηση συναδέλφων της νοσηλευτικής υπηρεσίας , έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τα εξής.
Η μεταφορά βιολογικού υλικού μεταξύ των Μονάδων Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, συνοψίζεται στην διακίνηση ασκών αίματος και παραγώγων αυτού για μετάγγιση και στη διακίνηση βιολογικών δειγμάτων και βιολογικών προϊόντων (Ολικό αίμα Ερυθροκύτταρα Αιμοπετάλια – Κοκκιοκύτταρα Πλάσμα πρόσφατα κατεψυγμένο Δείγματα πλάσματος / ορού Μυελός των οστών Προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα Δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος Καλλιέργειες Βιοψίες Φαρυγγικό επίχρισμα Ε.Ν.Υ., πτύελα, ούρα και άλλα βιολογικά Νουκλεϊκά οξέα DNA, RNA) για διαγνωστικούς, θεραπευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς
Όσοι μεταφέρουν αίμα έχουν απαράβατη υποχρέωση να αντιληφθούν την σπουδαιότητα της μεταφοράς των παραπάνω υλικών.
Το προσωπικό  πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στη μεταφορά βιολογικού υλικού, που σημαίνει εξειδικευμένο – εκπαιδευμένο προσωπικό με πιστοποιημένο εξοπλισμό. Η εκπαίδευση του πρέπει να περιλαμβάνει:  
·         Την συνεχή του επιμόρφωση με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία για τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών και τη σχετική πιστοποίηση του από το Υπουργείο Μεταφορών
• Τις συνθήκες χειρισμού, μεταφοράς και θερμοκρασίας ανά είδος βιολογικού υλικού
• Τους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας που πρέπει να τηρούν
 • Τους εκτιμώμενους κινδύνους κατά την μεταφορά κάθε κατηγορίας βιολογικού υλικού καθώς και την διαδικασία αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών που δύναται να προκύψουν από αυτούς τους κινδύνους.
Κατά τη  διαδικασία της μεταφοράς 
Η διάρκεια της μεταφοράς  υπόκειται σε συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς, που υπαγορεύονται από τη φύση της μεταφερόμενης ουσίας και το λόγο της μεταφοράς (π.χ. επείγουσα μετάγγιση) . Συνεπώς χρειάζεται :
·         Να τηρούνται οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας του προσωπικού, του οχήματος και του εξοπλισμού 
·         Η μεταφορά να συνοδεύεται από συγκεκριμένα έγγραφα μεταφοράς
·         Να πραγματοποιείται η  μεταφορά με βάση τις ειδικές απαιτήσεις/προδιαγραφές κάθε κατηγορίας βιολογικού υλικού 
·         Να ασφαλίζονται τα είδη που μεταφέρονται για οποιαδήποτε φθορά ή αλλοίωση και να φέρει ευθύνη για κάθε ζημία που τυχόν υποστεί το βιολογικό υλικό κατά την μεταφορά του -το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την επεξεργασία του κατεστραμμένου αίματος ή παραγώγου - το εκπαιδευμένο προσωπικό
Για το όχημα και τις συνθήκες θερμοκρασίας:
·         Το όχημα πρέπει να είναι κλιματιζόμενο, η δε καθαριότητα/απολύμανση να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με βάση τις οδηγίες για την διαχείριση βιολογικού υλικού.
·         εξοπλισμός του οχήματος πρέπει να είναι τοποθετημένος με τέτοιο τρόπο που δεν θα επηρεάζει την ακεραιότητα και την ασφάλεια του οδηγού, του μεταφερόμενου υλικού και δεν θα παρεμποδίζει την τακτική απολύμανση και καθαριότητα του.
·         Ο θάλαμος συντήρησης πρέπει να επιτυγχάνει τα ενδεδειγμένα επίπεδα θερμοκρασίας για κάθε είδος βιολογικού υλικού και να διαθέτει την κατάλληλη μόνωση που θα επιτρέπει την  διατήρηση της θερμοκρασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανεξάρτητα από τις εξωτερικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
·         Η ορθή λειτουργία του εξοπλισμού πρέπει να επικυρώνεται με τακτικούς ελέγχους και διαδικασίες συντήρησης.
·         Εάν και εφόσον γίνεται χρήση ψυκτικών μέσων για την επίτευξη της θερμοκρασίας τα μέσα αυτά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το μεταφερόμενο βιολογικό υλικό. Ο θάλαμος πρέπει να είναι πιστοποιημένος:
·         Οι συνθήκες θερμοκρασίας πρέπει να παρακολουθούνται με πιστοποιημένες συσκευές καταγραφής των δεδομένων της θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο. Το καταγραφικό πρέπει είναι τοποθετημένο σε σημείο προσβάσιμο για συνεχή παρακολούθηση από τον οδηγό του οχήματος, με οθόνη ψηφιακών ενδείξεων, συναγερμό και δυνατότητα 24ωρης συνεχούς καταγραφής. Τα δεδομένα της θερμοκρασίας πρέπει να είναι διαθέσιμα στην Υπηρεσία άμεσα και αναδρομικά όποτε αυτά ζητηθούν για αξιολόγηση.
Με βάση τα παραπάνω, η διαδικασία της μεταφοράς του αίματος δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες ούτε του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά ούτε στις αρμοδιότητες του υπόλοιπου προσωπικού και κατά συνέπεια δεν αποτελεί άρνηση υπηρεσίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Ο.Υ. “Blood Cold Chain”, ADR 1999 με τις ανά διετία αναθεωρήσεις του, 94/55/ΕΚ με τις αναθεωρήσεις του, 2002/98/ΕΚ, 2004/33/ΕΚ, ΦΕΚ 509/2000, ΦΕΚ 1350/2000, ΦΕΚ 781Β/2000, Ν.3534/2007, Α3/31882/2540/31-05-07 του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, Τμήματος Οδικών Μεταφορών) και με απόλυτη συνέπεια και αξιοπιστία στην τήρηση όλων των απαιτούμενων συνθηκών μεταφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.