Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας στην Αττική-Συγκέντρωση στις 9.30πμ στο ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ


  ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ   23  ΟΚΤΩΒΡΗ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας στην Αττική
Συγκέντρωση στις 9.30πμ στο ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
& συμμετοχή στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας

Συναδέλφισες – Συνάδελφοι,  
Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ που αντιμετωπίζουμε καθημερινά άθλιες εργασιακές συνθήκες, με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις διπλοβάρδιες και αλλεπάλληλες εφημερίες, με χρωστούμενες άδειες και χιλιάδες ρεπό, την υπολειτουργία και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς, τα αποτελέσματα, δηλ, της χρόνιας και συστηματικής πολιτικής υποστελέχωσης κι υποχρηματοδότησης. Είμαστε όλοι εμείς που από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, έχουμε χάσει εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα που δεν μπορούμε πια να τα βγάλουμε πέρα με τους εξαντλητικούς όρους δουλειάς & ζωής, τους δεκάδες φόρους και χαράτσια.
Ιδιαιτέρως, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες συναδέλφους με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, που εκτός των άλλων, είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης:
·                στους εκατοντάδες, με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, που απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.
·                στους χιλιάδες εργολαβικούς που πέρα από ανασφάλεια μπροστά στην απόλυση και την τρομοκρατία του εργολάβου, μένουν μήνες και μήνες απλήρωτοι.
·                στους 1.100 επικουρικούς γιατρούς, που η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγεί στον κίνδυνο απόλυσης τους.
·                στους εκατοντάδες επικουρικούς άλλων ειδικοτήτων, που δεν θα προσληφθούν τελικά με την προκήρυξη  2Κ/2019 και οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες
·                στους 4000 περίπου μέσω ΟΑΕΔ, που αν και στην πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων υγειονομικών, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας διαβεβαίωσαν για την παράταση της σύμβασης τους, σύντομα θα έχουν μπροστά τους, ξανά τον κίνδυνο της απόλυσης
·                στους 208 ειδικευμένους γιατρούς, που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει την πρόσληψη τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων.
Ξέρουμε ήδη από την ίδια την πείρα μας ότι κανένας «σωτήρας» δεν θα μας λύσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ, με τον οργανωμένο αγώνα μας, με γνώμονα, όχι τις «δημοσιονομικές αντοχές» & τις στοχεύσεις του κράτους τους, αλλά την κάλυψη των δικών μας σύγχρονων αναγκών, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να αποκρούσουμε τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε και νέα δικαιώματα.
Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν σήμερα, ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, η υγεία γίνεται «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη κι η πρόνοια είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα πεδία, είναι εμπορεύματα, που «πουλιούνται και αγοράζονται» και έτσι, αφού υπόκεινται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές υγείας μειώνονται και υποβαθμίζονται γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι’ αυτό, όσοι κυβερνούν, επιλέγουν να μην προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας – πρόνοιας, ενώ αυξάνουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές μας. Γι’ αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την πώληση υπηρεσιών απευθείας σε ασθενείς & ασφαλιστικά ταμεία.
Γι’ αυτό, προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», με βασικό όμως προσανατολισμό να εμποδίζουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ είναι να εξοικονομούν, με τις περικοπές, κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία στις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες.
Σ’αυτή την κατεύθυνση, δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συναδέλφων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.
Αντίθετα, περίσσεψαν οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» (ΣΔΙΤ), της σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας  των δημόσιων μονάδων υγείας.
Ø   Το ρόλο του κυβερνητικού «λαγού» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας ανέλαβαν, γι’άλλη μια φορά, οι ηγεσίες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, με τις προτάσεις τους για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς κλπ.
Ø   Ας κρατήσουμε όμως ότι παράλληλα, σ’αυτά τα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν την πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ αλλά και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν ότι πηγή των προβλημάτων είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια, προς όφελος των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς. Καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει τάχα καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο», όπου κερδισμένοι θα βγαίνουν και οι εργαζόμενοι και οι καπιταλιστές.
Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών
για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!
Στη συνεχιζόμενη επίθεση, απάντηση δίνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, υγειονομικοί του δημόσιου & ιδιωτικού τομέα, ασθενείς, όλες οι λαϊκές οικογένειες. Να εμποδίσουμε να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διεκδικήσουμε μαζί: 
ü  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις
ü  Ανάκτηση όλων των απωλειών - Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Ουσιαστικές αυξήσεις!  Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία κι ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών. 
ü  Πλήρης κι επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» που μοιράζει νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, συμπιέζει τους μισθούς με χτύπημα των ΣΣΕ και προσθέτει νέα εμπόδια στη συλλογική δράση των εργαζομένων
με νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια - ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 6:30μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.