Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Όλες/οι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου εργαζομένων την Τρίτη 12/6/2018 και ώρα 11:30 π.μ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν νομιμοποιούμε καμία αξιολόγηση που θα γίνει για εμάς, χωρίς εμάς.
Όλες/οι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου εργαζομένων την Τρίτη 12/6/2018 και  ώρα 11:30 π.μ στο υποστηρικτικό
Απέναντι στην αξιολόγηση, που στόχο έχει την προσαρμογή των μονάδων υγείας  στις ανάγκες αναπαραγωγής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος (τραγικές ελλείψεις προσωπικού, εντατικοποίηση της δουλειάς, μονοβάρδιες, δουλειά με ένα ρεπό την εβδομάδα, δεκάδες οφειλόμενα ρεπό, άδειες κουρεμένες ή μισές για το καλοκαίρι), απαντάμε με μαζική άρνηση και αποχή για να μπλοκαριστεί η διαδικασία.
Συναδέλφισσες,οι
Με κάθε τρόπο, προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - με τη στήριξη της ΝΔ, να προχωρήσει την "αξιολόγηση", που οδηγεί στην παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Μπροστά στη μεγάλη επιτυχία της αποχής των εργαζομένων στο Δημόσιο από κάθε διαδικασία "αξιολόγησης" που ξεπέρασε το 80%, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και το "καρότο" και το "μαστίγιο".Σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, προβλέπεται ότι «οι αξιολογητές οφείλουν να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους αξιολόγησης των υφισταμένων τους, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων». Εκβιάζουν δηλαδή με αυτό τον τρόπο συναδέλφους για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Ο νόμος για την «αξιολόγηση» είναι κομμάτι του γενικότερου αντιλαϊκού πάζλ. Μεταξύ άλλων, η «αξιολόγηση» που ετοιμάζουν για τους δημόσιους υπαλλήλους έχει να κάνει: Με την «αποτελεσματικότητα στην εργασία»,  με βάση τη λεγόμενη στοχοθεσία, που υπηρετεί αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και στόχους Παράδειγμα: Το προσωπικό ενός νοσοκομείου θα αξιολογηθεί με το κατά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα του νοσοκομείου από τα νοσήλια και από τους ασθενείς (πελάτες) των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, από το πόσα γενόσημα φάρμακα θα συνταγογραφούν κ.α την στιγμή που οι  προυπολογισμοί των Νοσοκομείων μειώνονται οριζόντια και θέλουν να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες. Να πώς η στοχοθεσία θα υπηρετεί την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και τη μετατροπή της Υγείας σε ακριβό εμπόρευμα.
Ακόμα έχει να κάνει: Με τις υπηρεσιακές σχέσεις, δηλαδή τη συμπεριφορά των υπαλλήλων «εντός και εκτός υπηρεσίας». Με την «πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους», που έχουν βαθιά ταξικό χαρακτήρα και σκοπούς. Συνδέεται, επίσης, άμεσα με τους νόμους για το μισθολόγιο, τον Υπαλληλικό Κώδικα κ.ά. Για παράδειγμα, «μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις (σ.σ. που κρίνουν τον εργαζόμενο "ανεπαρκή") δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική του εξέλιξη» (άρθρο 12, Ν.4354/2015). Υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους δεν μονιμοποιούνται εάν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων» (άρθρο 40 Υπαλληλικού Κώδικα). Ακόμα, μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται  προς κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό» (σχετικά άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλικού Κώδικα).
Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι η "αξιολόγηση" τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, πιο σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε στην αντιμετώπιση υπαρκτών φαινομένων λούφας, αδιαφορίας ή διαφθοράς.
Όπως ακυρώθηκε στη πράξη ο νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση έτσι θα ακυρωθεί και στη πράξη ο νόμος Βερναρδάκη. Ούτε βήμα πίσω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.