Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 27/10/2016


ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λ. Αθηνών 374 – Χαϊδάρι
Τηλ.2132054152- fax.2132054321
 
                                                                     
   Χαϊδάρι, Οκτώβρης 2016
Αρ. Πρωτ. 25
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Συναδέλφισσες – οι, την Πέμπτη 27/10/2016  πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας  συνάντηση του Σωματείου μας  με τον Υπουργό Υγείας κο Ξανθό Ανδρέα και παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας κου Θωμά Υφαντή.
Το σωματείο κατέθεσε υπόμνημα που περιελάμβανε την λειτουργία του Νοσοκομείου με τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Ψυχική Υγεία, οικονομικά στοιχεία, υποχρεώσεις προς τρίτους, δεδουλευμένες υπερωρίες-νυχτερινά- αργίες προηγουμένων ετών (Δεκέμβρης 2014, Δεκέμβρης 2015), υποστελέχωση υπηρεσιών  καθώς και αίτημα των συναδέλφων θυρωρών με το δίκαιο αίτημα τους για την μεταταξή τους σε ΔΕ κατηγορία.
Στην συνέχεια τα μέλη του Σωματείου ανέπτυξαν τα αιτήματα – ερωτήματα των εργαζομένων του ΨΝΑ τα οποία σας παραθέτουμε παρακάτω καθώς και τις απαντήσεις του Υπουργού.
·       Ποιο είναι το σχέδιό σας για την Ψυχική Υγεία και για το  μέλλον του ΨΝΑ; Το σύμφωνο Αντορ – Λυκουρέντζου έληξε, εσείς πήγατε στην Ευρώπη και διαπραγματευτήκατε για ένα νέο, τι ακριβώς θα συμβεί; Είναι  προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, τι ακριβώς θα γίνει; Και ποιός ο ρόλος της περιβόητης ΑΕΜΥ ΑΕ που αφορά τις Δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Από το 2000 έχει αλλάξει η εικόνα της Ψυχικής Υγείας. Είχαμε ένα σχέδιο πήγαμε και πείσαμε την Ευρώπη,  όχι για ένα Στρατηγικό Σχέδιο αλλά ένα κοινό σχέδιο όχι αποασυλοποίησης  αλλά αποιδρυματοποιήσης, στο οποίο θα κριθούμε για αυτό. Δεν υπάρχει χρονικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των Ψυχιατρείων. Σχεδόν έχουμε τελειώσει το Νομοσχέδιο έχει σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η πρόθεση μας είναι ότι μέσα στον Νοέμβριο να το φέρουμε προς ψήφιση στην Βουλή. Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση είναι προοδευτικό πράγμα. Όσον αφορά τον ρόλο της ΑΕΜΥ ΑΕ στο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία  είναι διαχειριστικός και δεν αφορά τις Δημόσιες Δομές Ψυχικής Υγείας.  
·       Ελλείψεις προσωπικού, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα από τις ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες στο ΨΝΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Νοσηλευτική Υπηρεσία, στην Τεχνική Υπηρεσία καθώς και σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σας, από όσο ξέρω θα έρθουν 9 ψυχίατροι και 18 Νοσηλευτές στο ΨΝΑ. Καταβάλουμε προσπάθειες ώστε μέσα στο 2017 να καταφέρουμε κάτι. Δυστυχώς η Δημόσια Διοίκηση ακυρώνει την όποια πρωτοβουλία πάει να γίνει.  
·       Προϋπολογισμός, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το ΨΝΑ. Τι θα κάνετε για την χρηματοδότηση του ΨΝΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Μέσω της 2ης ΥΠΕ θα υπάρξει μια καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων. Υπάρχει μεγάλη σπατάλη στα Νοσοκομεία όλα αυτά τα χρόνια.
·       Καθυστερούμενα υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες για τους μήνες Δεκέμβριος 2014, Δεκέμβριος 2015.  
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Να δω τι ακριβώς έχει γίνει με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και να σας απαντήσω.
·       Οργανισμός, Με τον τελευταίο Οργανισμό του Νοσοκομείου μας το 1987 που υπάρχει ως και σήμερα, δημιουργήθηκαν όλες οι κοινοτικές μας δομές, Κέντρα Ψυχικής Υγείας , Οικοτροφεία, Ξενώνες, Διαμερίσματα, όλο το 18 ΑΝΩ , με αποτέλεσμα αρκετές δομές να μην έχουν σύσταση λειτουργίας και να παραμένουν στον αέρα. Το Δ.Σ. του ΨΝΑ ενέκρινε την Τροποποίηση – Αναμόρφωση του Οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που απεικονίζει την πραγματική εικόνα του ΨΝΑ. Η αναμόρφωση κατατέθηκε στην 2η ΥΠΕ εγκρίθηκε και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Υγείας. Γιατί δεν έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Υγείας; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Πρέπει να υπάρξει Νομοθετική ρύθμιση για να γίνει η όποια αλλαγή στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.  Θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠΕ. Σας ενημερώνω ότι και σήμερα να είχε υπογραφεί ο Οργανισμός θα ήταν έτοιμος  στο τέλος του 2017 γιατί χρειάζεται να περάσει από πολλές υπηρεσίες. 
·       Α) Τι θα γίνει με το ανθυγιεινό επίδομα που  σύμφωνα με το Νόμο στις 31/12/2017 θα κοπεί και β) για το επιδομα θέσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας από 250€ σε 290€;  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Πραγματικά είναι άδικο το κόψιμο του ανθυγιεινού επιδόματος. Πώς μπορείς να κόψεις από έναν νοσηλευτή των 800€ τα 150€; Θα δώσω μάχη όταν έρθει η ώρα να βρω ισοδύναμα ώστε να μην κοπεί. Όσον αφορά το επίδομα θέσης ευθύνης είναι σε δεύτερο χρόνο.
·       Άδεια ειδικών συνθηκών 10 ημερών στους νοσηλευτές, την συγκεκριμένη άδεια την λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο συνδιοικούμενο Δρομοκαϊτειο με απόφαση ΔΣ εδώ και αρκετά χρόνια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με απόφαση του ΔΣ του ΨΝΑ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα μιλήσω με την Διοικήτρια του ΨΝΑ ώστε να κάνει εισήγηση στο ΔΣ και να δοθεί αυτή η άδεια. 
·       Ομάδες εργασίας, έχετε δημιουργήσει ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο, για την τομεοποίηση, για το αρθρο του Π.Κ.69, για την αλλαγή του τρόπου εφημερίας. Μιλώντας για εμάς, χωρίς εμάς. Αυτοί που μετέχουν σε αυτές τις ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ εκφράζουν θέσεις και απόψεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ, όχι θεσμικές, όχι συνδικαλιστικές,  ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ. Κάτω από ποιες διαδικασίες επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ομάδες εργασίας; Έγινε θεσμική πρόσκληση; Επιλέχθηκαν από τα Νοσοκομεία που θα μετασχηματιστούν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Οι ομάδες εργασίας έγιναν με σκοπό και σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία για τα θέματα που βάλατε. Θεσμικά δεν μπορούσαμε να τους καλέσουμε όλους. Μετέχουν 28 ανθρωποι της Ψυχικής Υγείας σε διάφορες επιτροπές – ομάδες εργασίας.      
·       18  ΑΝΩ τι ακριβώς θα γίνει με το 18 ΑΝΩ; Ακουγονται και λέγονται διάφορα; Θα μείνει κομμάτι του ΨΝΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν αλλάζει κάτι για το 18 ΑΝΩ. Παραμένει ως έχει. Ο  σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν πολυδύναμα κέντρα πρόληψης πανελλαδικά.
·       Εισαγγελικές εισαγωγές εκτός εφημερίας, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι μέσω του ΕΚΕΠΥ δεχόμαστε εισαγγελικές παραγγελίες από όλη την Ελλάδα σε ημέρες εκτός εφημερίας του ΨΝΑ. Χθες συγκεκριμένα έγινε εισαγγελική παραγγελία από Πρέβεζα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, τι θα κάνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα ενημερωθώ και θα σας πω. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Ναι ξέρω ότι η Ηπειρωτική Ελλάδα έχει πρόβλημα με τις ψυχιατρικές κλίνες.   
·       ΜΚΟ, οι ΜΚΟ λαμβάνουν για την παραμονή του κάθε ασθενή στις εξωτερικές δομές  93€ καθημερινά, ενώ το ΨΝΑ λαμβάνει 35€. Είναι μια άδικη οικονομική κατανομή  μεταξύ Δημοσίων και Ιδιωτικών Μονάδων. Να λαμβάνουμε και εμείς ως Δημόσιο την ημερήσια νοσηλεία των ΝΠΙΔ. Τι θα κάνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: ---------- 
·       Φύλακες, καταθέσαμε εγγράφως όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει ως Σωματείο για την άδικη μη ένταξη των συναδέλφων ΥΕ σε  κατηγορία ΔΕ όπως ισχύει σε αντίστοιχες περιπτώσεις για τους συναδέλφους σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας.
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Έλαβα τα έγγραφα σας  θα τα μεταφέρω στις υπηρεσίες του Υπουργείου αν μπορεί να δωθεί λύση.  
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ,
συναδέλφισσες – οι  ουσιαστικά ο Υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε για ΤΙΠΟΤΑ. Τα Νοσοκομεία και η  Δημόσια Υγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο χάριν στο φιλότιμο των εργαζομένων και την αγάπη τους για τους ασθενείς.  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  οι εργαζόμενοι θα βρεθούν απέναντι σε όποιους  αποσκοπούν στην συρρίκνωση, συγχώνευση, κατάργηση, μετακίνηση ή κλείσιμο Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ΨΝΑ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
-          Την Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία
-          Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότηση του ΨΝΑ & της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας
-          Ένα σύστημα Ψυχικής Υγείας που σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ασθενών βασιζόμενο στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής και κοινωνικής φροντίδας
-          Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας
-          Αγωνιζόμαστε για την μη κατάργηση και συγχώνευση του 18 ΑΝΩ που είναι κόσμημα και πρωτοπόρο  στην Απεξάρτηση
-          Παλεύουμε για υπηρεσίες Δημόσιες και Δωρεάν προς τους πολίτες
-          Την πληρωμή δεδουλευμένων προηγουμένων ετών (Δεκέμβρης 2014, Δεκέμβρης 2015)   
-          Να φύγουν οι εργολάβοι – ιδιώτες από τα Νοσοκομεία
 
Το Σωματείο Εργαζομένων  θα υπερασπιστεί , πραγματικά και όχι ψευδεπίγραφα,  με  σεβασμό, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια  ασθενών και εργαζομένων για την πρόσβαση όλων σε σύγχρονες ποιοτικές Δημόσιες και  Δωρεάν, υπηρεσίες  Ψυχικής Υγείας.
Για το Δ.Σ.
                                     Ο Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας
                                Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                         Ι. ΚΟΥΡΜΟΥΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.