Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ

Η ακραία νεοφιλελεύθερη και άκρως επικίνδυνη για τον τόπο μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με μια κίνηση πρωτοφανούς κυνισμού και αναλγησίας βάζει λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΠΥ, πριν καν μάλιστα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος Γεωργιάδη.
 Στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μπαίνει λουκέτο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μνημονιακός στόχος της πλήρους κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας, και της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του.
Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνεχώς από τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ χιλιάδες μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Η άρον – άρον απόσυρση από τη συγκυβέρνηση του ψηφισμένου πριν λίγους μήνες χαρατσιού των 25 ευρώ για είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και το «άδειασμα» του φανατικού υπερασπιστή κάθε μνημονιακού μέτρου Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, αναδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή για ένα απάνθρωπο μέτρο, που θα ενίσχυε τον αποκλεισμό των φτωχών στρωμάτων από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια στιγμή όμως το μοντέλο που προωθούν με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ -  ΙΚΑ, δομών που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και τη παράλληλη μετατροπή του Οργανισμού μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες  επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική κατάσταση όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά. Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών επιδεινώνεται από μια σειρά μέτρων του νέου μηχανισμού («χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή 3 φαρμάκων, μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, δραματική μείωση κατά 539 εκατ. ευρώ του ποσού για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.α.).
Είναι πλέον σαφές, ότι ο στόχος των μέτρων δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Την εφιαλτική εικόνα στην Υγεία αντανακλά το παράδειγμα του ανασφάλιστου καρκινοπαθή συνανθρώπου μας που απεβίωσε πρόσφατα, ψάχνοντας απελπισμένα να βρει κάπου θεραπεία την οποία αδυνατούσε να πληρώσει.
Παράλληλα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται τη πιο βάρβαρη επίθεση και γίνεται ακόμα  πιο δύσκολη η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και ηλικιωμένο, κλείνοντας τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και οδηγώντας σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενους, για να υπηρετηθούν οι μνημονιακοί στόχοι.
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΟΠΠΥ ενάντια στο κλείσιμο των δομών του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ.. Η δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, είναι αδιαπραγμάτευτη.
 Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος και στη διάλυση του κράτους πρόνοιας.
Τα «ισοδύναμα» που αναζητούν ας τα καλύψουν από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες, από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού.

Η ιατρική γενοκτονία που μας επιβάλουν, το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο, η τρόικα και η κυβέρνηση των υποταχτικών δεν πρέπει να περάσει. Χρειάζεται λαϊκή κινητοποίηση και άμεση δράση. Να ενωθούμε όλοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φτωχοί, αποκλεισμένοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, , να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και να μην επιτρέψουμε να δημευθούν και να κλείσουν τα κέντρα του ΕΟΠΥΥ. Είναι ανάγκη να ενώσουμε όλα τα ρυάκια αντίστασης σε ένα μεγάλο ποτάμι, σε ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουμε το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει σε αυτήν την χώρα: το δικαίωμα σε ένα «δημόσιο ,δωρεάν και υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας».

                                                                 Το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.