Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

ΡΙΖΑ(ΨΥ)-Ψ.Ν.Α. 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ KAI ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 6/2/2014

ΡΙΖΑ(ΨΥ)-Ψ.Ν.Α. 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ KAI ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 6/2/2014

Κυβέρνηση-τρόικα διαλύουν την δημόσια υγεία
ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ!
Κάτω το νομοσχέδιο Γεωργιάδη
Όλοι στην απεργία την Πέμπτη 6 Φλεβάρη και στο Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο στις 11πμ στο Υπ. Υγείας

Η πιο βάρβαρη ως τώρα επίθεση στην υγεία, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα, πραγματοποιείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για  τον ΕΟΠΠΥ: Το νομοσχέδιο διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κλείνοντας τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και οδηγεί σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενους, για να υπηρετηθεί ο στόχος Μητσοτάκη-τρόικας για 12.500 διαθεσιμότητες. 
Με το σχέδιο Αδ. Γεωργιάδη για το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και ηλικιωμένο. Οι χαμηλόμισθοι και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστή και όχι πάροχο υπηρεσιών υγείας, οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι  –στην άδεια τσέπη τους– για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πάνω από 3.000.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η υπερφόρτωση των νοσοκομείων για τουλάχιστον 8 μήνες, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία υπαγωγής των μονάδων του πρώην ΕΟΠΥΥ στις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και η απορρόφηση του προσωπικού που θα κριθεί «κατάλληλο» και δεν θα απολυθεί, είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα της αντικοινωνικής  πολιτικής του υπουργείου Υγείας. 
Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΠΦΥ υπονομεύεται, καθιστώντας την υγεία προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης του μεγάλου κεφαλαίου, μετακυλώντας το κόστος στους ασφαλισμένους. Ο ΕΟΠΥΥ, ως αποκλειστικός αγοραστής θα έχει εξασφαλισμένα τα πακέτα παροχών από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα –διαγνωστικά κέντρα, κέντρα φυσιοθεραπείας, ιδιωτικές κλινικές– που θα προκρίνονται ως πιο κατάλληλες με αποτέλεσμα την οριστική εξόντωση του ελευθεροεπαγγελματία εργαστηριακού κυρίως γιατρού και του
αυτοαπασχολούμενου υγειονομικού.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα απανωτά χαράτσια στα φάρμακα και τις επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία και τα επιπλέον κλεισίματα νοσοκομείων που δρομολογούνται, η κατάσταση γίνεται εφιαλτική.
Η απόσυρση του χαρατσιού των 25ευρω δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να πάρει πίσω ψηφισμένο μνημονιακό μέτρο, όταν αντιληφθεί ότι δημιουργείται μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης. 
Η εδώ και δύο μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και οι άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία όπου εμφανίζεται ο Γεωργιάδης δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να οργανωθεί η αντίσταση. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30/1 τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία στα αντικαρκινικά νοσοκομεία Μεταξά και Άγιος Σάββας και στο ΑΧΕΠΑ ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση των δομών αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τον συντονισμό των δράσεων και των αγώνων υγειονομικών με τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται και συνολικά με την κοινωνία για να αποτραπεί η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες- απολύσεις, για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην υγεία.


Η αριστερή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, το οποίο θα εξυπηρετεί ισότιμα όλη την κοινωνία και όχι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, θα είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Αριστεράς. Με αναγκαία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και μεταβατική περίοδο για τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σύστημα ή να προτιμήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα εξασφαλίζει την πλήρη και δωρεάν πρόσβαση σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. 

Όσον αφορά την Ψυχική Υγεία ειδικότερα, ήδη από το 1997 διαμορφώθηκε το φαινομενικά μακρόπνοο και μεγαλεπήβολο σχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης«Ψυχαργώς», όμως η εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων, των περικοπών και της λιτότητας, ενδεδυμένη τον μανδύα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, οδηγεί το σύστημα ψυχικής υγείας προς την τελική αποδιάρθρωσή του.Ως επιστέγασμα της στρεβλής αυτής πορείας, υπεγράφη τον Μάιο του 2013 το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης Laszlo Andor και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.Η επίκληση των προ 15ετίας τεθέντων στόχων του “Ψυχαργώς» ως πρόσχημα για το οριστικό κλείσιμο των ψυχιατρείων είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη των τελευταίων ετών. Η μετάβαση σε ένα κοινοτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών και υπηρεσιών, την ενδελεχή μελέτη κάθε κοινότητας, τον ακριβή σχεδιασμό και την προετοιμασία των ασθενών να μεταβούν σε κοινοτικές δομές. Το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων με τον τρόπο που μεθοδεύεται από το Υπουργείο Υγείας θα δώσει εκρηκτικές διαστάσεις στις ήδη υφιστάμενες παθογένειες
Για εμάς το διακύβευμα της εποχής μας είναι η οικοδόμηση ενός πραγματικά δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας που θα προσεγγίζει ολιστικά τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και θα συμβάλλει στην επανένταξη και την χειραφέτησή του.

  1. ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ

  1. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ριζοσπαστικά Ανατροπή για την Ψυχική Υγεία ΡΙΖΑ(Ψ.Υ)-Ψ.Ν.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.