Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ψ.Ν.Α» ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
                                                                                                                                   ΧΑΙΔΑΡΙ 5/2/2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ψ.Ν.Α» ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο  αγώνας μας  για την αλλαγή του οργανισμού του Ψ.Ν.Α  ξεκινάει από τον Νοέμβριο του 2011, όταν κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας , ένα επικαιροποιημένο και αναμορφωμένο σχέδιο, με σκοπό να καταγράψει και να διασφαλίσει το υφιστάμενο προσωπικό , δομές και λειτουργίες του Ψ.Ν.Α , καταδεικνύοντας τα  μεγάλα κενά και την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.
Τότε κάποιοι μας έλεγαν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό , όπως η ΑΡΣΥ  ή ότι δεν μας ενδιαφέρει κανένας οργανισμός , γιατί είμαστε ενάντια στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση , όπως δήλωνε το ΠΑΜΕ, «οργανισμό έχουμε» έλεγαν και λένε ,γνωρίζοντας πάντα ότι είναι αναχρονιστικός και ξεπερασμένος από τα τεράστια κενά που εμφανίζει.
Σήμερα έχουμε κατορθώσει να έχουμε αφυπνίσει το σύνολο των εργαζομένων και να συζητούν για αυτόν, πιέζοντας  την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να πάρει θέση και να ενεργήσει . Δεν μπορεί να έχουμε 109 Νοσοκομεία στη χώρα, όλα τα Νοσοκομεία στην Δυτική Αθήνα με οργανισμό και να μην έχει το μεγαλύτερο Ψυχιατρείο της χώρας.

 Δεν μιλάμε λοιπόν για το ίδιο πράγμα, εμείς μιλάμε για το αύριο και το μέλλον και κάποιοι μιλούν για το χθες και την οπισθοδρόμηση. Κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται, ότι από το δεύτερο κύμα των απολύσεων το 2013 , με 25.000 απολυόμενους κατά απαίτηση των μνημονιακών και της Τρόικας , αν δεν στηρίξουμε το ρόλο του Νοσοκομείου και δεν αποδείξουμε το ρόλο και την θέση όλων δεν θα γλυτώσει κανείς , είτε μόνιμος είτε αορίστου, μιας και από αυτές δεν  εξαιρείται κανείς.
·         Δείξαμε αμέσως με πιο τρόπο και πως το Νοσοκομείο Ψ.Ν.Α μπορεί να μείνει ανοιχτό και να λειτουργήσει μέσα και ενταγμένο στην μεταρρύθμιση με διακριτό ρόλο. Να ζητηθεί και ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ το Ψ.Ν.Α να παραμείνει ανοιχτό και παραγωγικό , ενταγμένο στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση
·          Διασυνδεμένο με την τριτοβάθμια εκπαίδευση 
·         Ως κέντρο όλων των υποστηρικτικών τομέων και υπηρεσιών που διαθέτει και απαιτούνται για να περπατήσει η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
·        Να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ως κέντρο αντιμετώπισης  Αλτσχάιμερ , άνοιας, διατροφικών διαταραχών ,εθισμού στο διαδίκτυο, εφηβικής ψυχιατρικής ,απεξάρτησης ,σύγχρονης καινοτόμας ψυχιατρικής.  Για να επιτύχουμε να κρατήσουμε ότι έχουμε πρέπει και να το εξελίξουμε δίνοντας ζωή και μέλλον
·          ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

 Από τις 36 δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και 32 δομές απεξάρτησης μόνο οι  21     ( 11 οικοτροφεία και 10 ξενώνες)   έχουν σύσταση και ΦΕΚ λειτουργίας , με ότι συνεπάγεται αυτό αν δεν αποκατασταθεί αυτή η ανομία και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την δημοσίευση του καταγραφικού χάρτη (οργανισμού)
Για να έχει νόημα όμως και να προχωρήσει  ο νέος οργανισμός θα πρέπει να συνοδεύεται από χρηματοδότηση και ενίσχυση με πρόσληψη προσωπικού άμεσα.
Το Νοσοκομείο το αμέσως  επόμενο χρονικό διάστημα μπαίνει σε λειτουργική αδυναμία λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, απειλείται με κατάρρευση. Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε καθαρά και βάλαμε ημερήσια διάταξη, προτεραιότητα  θεμάτων, με κέντρο μόνο τους Εργαζόμενους , να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να  μην κλείσει το Νοσοκομείο.

Λέει το ΠΑΜΕ  όχι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στην τομεοποίηση,  όταν ξέρουν ότι κατάρρευση της σημαίνει  ακαριαία απόλυση όλων των συναδέλφων που έχουν προσληφθεί με αυτά τα προγράμματα ,οι οποίοι  έχουν θέση και δουλεία μόνο όσο το Νοσοκομείο παρέχει υπηρεσίες που ανέπτυξε το σχετικό πρόγραμμα  νόμος 2889/2001 .
Δεκατρία χρόνια μετά και ενώ η χώρα έχει αναλάβει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης , εκπαιδεύτηκαν  εκατοντάδες υπάλληλοι μέσα και έξω από την χώρα, δόθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν  εκατομμύρια ευρώ  για να φύγουμε από την αποθήκη ανθρώπινων ψυχών που ήμασταν, μας καταδικάζουν να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε και η χώρα να κληθεί να επιστρέψει ότι πήρε και με ποινικές ρήτρες.

Ø        ΔΕΝ θα επιτρέψουμε το Νοσοκομείο να ΚΑΤΑΡΡΕΎΣΕΙ , να κλείσει
Ø       Καμία θέση εργασίας χαμένη , κανένα κρεβάτι μέσα και έξω από το Νοσοκομείο λιγότερο,  το λέμε και το εννοούμε 

Ζητήσαμε να απαντήσει η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και η Υφυπουργός επί του οργανισμού και στην μεν πρώτη περίπτωση πήραμε την ενημέρωση ότι κατανοούν τα αιτήματα μας και ο οργανισμός έχει  προχωρήσει στο γραφείο Υφυπουργού , όσο για την τελευταία ακόμα αναμένουμε να μας  δεχθεί.   Αν δεν πάρει την σχετική έγκριση από την Υφυπουργό τίποτε δεν ισχύει.
Ζητήθηκε και είχαμε κοινή συνάντηση με το Δ.Σ  Συλλόγου εργαζομένων  Δρομοκαιτείου  με απώτερο στόχο την συμπόρευση και κοινό αγώνα. Αναμένουν την δική μας απόφαση για το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων. 
Και αντί να μιλάμε γι αυτές τις κινητοποιήσεις και πως θα τις κλιμακώσουμε , το ΠΑΜΕ καταφέρεται κατά της μεταρρύθμισης , μιλάνε για το υφιστάμενο αναχρονιστικό μη αναμορφωμένο οργανισμό του 1987 των 2200 κλινών και επιμένουν σ αυτόν αγνοώντας  και παραβλέποντας τους άμεσους κινδύνους να μας τσακίσουν οι κυβερνόντες , μέσα σε μία νύχτα σαν Εργαζόμενους και σαν Νοσοκομείο.
Αντί να μιλάμε για πρωτοβάθμια περίθαλψη , για εξωστρέφεια και δημιουργία , για Κ.Ψ.Υ και Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ,μιλάνε για άσυλο και πισωγύρισμα, για 2200 κρεβάτια μέσα στο Δαφνί.
Δεν εκπροσωπούμε το Άσυλο.
Στο βαθμό της ευθύνης που έχουμε και ως μη έχοντες την πλειοψηφία την δεδομένη στιγμή μέσα στο Σωματείο αλλά στη  συνείδηση των λειτουργών ψυχικής υγείας  προτείνουμε:
  Κινητοποιήσεις :
1 . Δελτία τύπου άμεσα σε όλους τους φορείς
2. συμπόρευση και αλληλέγγυοι με το Δρομοκαίτειο και όμορα νοσοκομεία
3. Κατάληψη των διοικήσεων και των δύο Νοσοκομείων, εμποδίζοντας  να λειτουργούν σε κενό νέων οργανισμών
4. Άμεση παράσταση και των δύο Σωματείων στην Υφυπουργό για να απαντηθεί η απαίτηση επίσημης ενημέρωσης και έκδοσης
5. Κλείσιμο οδοστρώματος συμβολικό της Καβάλας
6. Και κλείσιμο της γενικής εφημερίας και των δύο Ψυχιατρείων εφόσον εκτιμηθεί στην κλιμάκωση.
Κύριοι των παρατάξεων ΠΑΜΕ & ΑΡΣΥ για να γίνουν αυτά όμως πρέπει να τα πιστεύετε , να τα θέλετε , διότι διαφορετικά κωλυσιεργείτε με απώτερο στόχο να οδηγηθούμε στο πλήρες  αδιέξοδο       
Εμείς δεν επενδύουμε στο χάος και στην δυστυχία
Ο λόγος μας δεν είναι απλά καταγγελτικός , όπως εσάς περιέχει πρόταση και μέλλον και κυρίως ευθύνη πράξεων.   
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΛΟΥΚΕΡΗ ΜΕΝΙΑ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ
                    ΖΑΪΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΜΕΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.