Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Είναι ίσως η μοναδική φορά διαχρονικά , που  θα  χρειαστεί  περισσότερο  από  κάθε φορά να είμαστε ακριβείς  και ξεκάθαροι  για το τι λέμε και πως αντιλαμβανόμαστε την επόμενη ημέρα για το Ψ.Ν. Α ,  ως ένα Νοσοκομείο με διακριτό ρόλο
Θα πρέπει να μιλήσουμε με κάθετο τρόπο και να εκφράσουμε μια οριζόντια προσδοκία για ένα μέλλον που θα υπηρετεί τις ανάγκες του ασθενή αλλά θα δικαιώνει και την αποστολή αυτού που εργάζεται ως λειτουργός της ψυχικής υγείας
Θα καλέσουμε όλες τις παρατάξεις να κατεβάσουν τις κομματικές τους σημαίες και να φροντίσουμε  μαζί , να βρούμε κοινούς τόπους για να υπερασπιστούμε και να προάγουμε την πραγματική και ουσιαστική Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ :
1.       Πρέπει να λειτουργήσει η τομεοποίηση άμεσα, αυτό θα έχει σαν συνέπεια το Ψ.Ν.Α να μην αποτελεί την δεξαμενή της απορροής όλων των περιστατικών , από όλη την επικράτεια. Αυτό δημιουργεί σωρεία περιστατικών και υπέρ πληρότητα περί το 115% ,  από το 2005-2012 στατιστικά αποδεδειγμένα
2.       Τα Ψ.Τ.Ε θα πρέπει να αποτελούν κλινικές που θα απαντούν και θα αντιμετωπίζουν το περιστατικό στην κρίση και ο χρόνος νοσηλείας σε αυτά να ανταποκρίνεται στο διεθνώς παραδεκτό και αναμενόμενο δηλ. τις 35 ημέρες το μέγιστο.
3.       Οι νοσηλευόμενοι με το άρθρο 69 , τα γηροψυχιατρικά περιστατικά, χρόνια περιστατικά , οι νοσηλευόμενοι του 7ου , δεν είναι ασθενείς που θα πρέπει να νοσηλεύονται στα Ψ.Τ.Ε
4.       Για τους παραπάνω ασθενείς το δημόσιο σύστημα υγείας και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα πρέπει να δώσει λύσεις και φροντίδα η οποία θα αποδίδει ποιότητα και σεβασμό και να βρίσκεται μακριά από μία αντιμετώπιση ασυλιακού τύπου.
5.       Με αυτή την λογική τα Ψ.Τ.Ε θα αποφορτιστούν από έργο που δεν τους αναλογεί, θα επιδοθούν στο προορισμό που τους αναλογεί και θα πρέπει ταυτόχρονα να στελεχωθούν με επιπλέον εξειδικευμένο και συνεχώς εκπαιδευόμενο προσωπικό, ώστε να παρακολουθείται ότι η σύγχρονη ψυχιατρική ορίζει 
6.       Ο  εναπομείναντας  κτηριακός  χώρος  ( που θα  έχει δημιουργηθεί λόγω της  αποφόρτισης των Ψ.Τ.Ε  του Νοσοκομείου ) πρέπει να αποδοθεί να στον διακριτό ρόλο του Ψ.Ν.Α μέσα στον μετασχηματισμό του. Να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν κάτω από το ΕΣΥ και με δημόσιο χαρακτήρα και εφόσον δεν υπάρχουν στη χώρα,  κέντρο αντιμετώπισης  της νόσου Αλτσχάιμερ , άνοια, αυτισμός, εθισμός στο διαδίκτυο, διατροφικές διαταραχές, κέντρο αντιμετώπισης διαταραχών λόγω της  οικονομική κρίση και στήριξη.
7.       Πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης  μέσω των  Κ.Ψ.Υ και των κέντρων ημέρας με δημόσιο πάντα χαρακτήρα , πάνω στα οποία θα  «κρεμαστούν» οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και απεξάρτησης  και όλων αυτών διασυνδεμένα με το Ψ.Ν.Α
8.       Με αυτό τον τρόπο θα υπηρετηθεί σε αδρές γραμμές η ουσιαστική μεταρρύθμιση, θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και θα συναντήσουν απάντηση και χρόνια αιτήματα για διεύρυνση των οριζόντων της ψυχικής υγείας στη χώρα. 
9.        Έχοντας λειτουργήσει σε αυτό το επίπεδο θα έχουμε δημιουργήσει και τις  προϋποθέσεις  να διατηρήσει το Νοσοκομείο τα προγράμματα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και εκ του αποτελέσματος διατήρηση και όλων των θέσεων εργασίας των συναδέλφων αορίστου χρόνου που λειτουργούν σε  αυτά και ανάδειξη της αναγκαιότητας για άμεσες  επιπλέον προσλήψεις.  
10.   Αν δεν γίνει αμέσως  αντιληπτό ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχουν χαθεί πόροι,  είτε γιατί δεν βρήκαν το στόχο τους  (ξοδεύτηκαν με αδιαφανείς τρόπους)  είτε δεν αντλήθηκαν καθόλου, τότε βιώνουμε τον αργό θάνατο της μεταρρύθμισης.
Ο μαρασμός  ήδη μαστίζει τις γραμμές μας και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και η κατάρρευση έχει ξεκινήσει. Για να αναστραφεί θα πρέπει να ενισχυθεί με :
Με πλήρη χρηματοδότηση από το δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό του Ψ.Ν.Α – και κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία των υποχρεώσεων τους  σε αυτό.  Προϋπόθεση του τελευταίου,  είναι να διατεθούν οι κρατικοί πόροι  που οφείλονται  στον  ΕΟΠΥΥ.
Προσλήψεις  αναγκαίου προσωπικού , με μόνιμο χαρακτήρα .
 Εναντιωνόμαστε και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας 
 ΖΗΤΑΜΕ :
·         Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην ψυχική υγεία – πρόνοια , όχι ξεπούλημα στις Μ.Κ.Ο
·         Απαίτηση για έλεγχο και διαφάνεια στην χρησιμοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτήσεων μέχρι σήμερα, απόδοση ευθυνών εφόσον υπάρξουν. Διασφάλιση της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επόμενο στάδιο της μεταρρύθμισης  και χρηματοδότησης αυτού.
·         Καταγγέλλουμε τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις κλινικών και τμημάτων.
·         Καταγγέλλουμε διαθεσιμότητες – απολύσεις – εφεδρείες  και αξιολογήσεις στο προσωπικό , που εξαγγέλλονται  και θα  να οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας και της ψυχικής υγείας
·         Καμία μείωση σε μισθούς – συντάξεις, να αναπληρωθεί το απολεσθέν εισόδημα και να καταβληθούν δεδουλευμένες αποδοχές μας
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΟΥΝ  ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ,ΔΙΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ  , Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ  ΚΑΙ Ο 2716/99 ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΕΥΡΟΣ , ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΨΥΧΑΡΓΩΣ , ΥΓΕΙΑ –ΠΡΟΝΟΙΑ , ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ .
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ   ΚΑΙ ΑΝΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.