Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
Η  Ογδοντάχρονη ιστορία αυτού του  Νοσοκομείου  και η προσφορά των ανθρώπων του  στην Δωρεάν παροχή της ψυχικής Υγείας δεν επιτρέπει σε κανένα να το λοιδορεί.
Το όραμα και η υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης  και το κοινοτικό δίκτυο που διαθέτει και καμαρώνουν  όλοι στην πολιτική ηγεσία για αυτό, είναι αποτέλεσμα  της κατάθεσης  ψυχής των εργαζομένων που πάλεψαν με τα στοιχεία της φύσης , το στίγμα, την αντίδραση και τα τοπικά συμφέροντα προκειμένου να τα καταφέρουν.
Η φροντίδα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων , η ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο και η πίστη στην παροχή Δωρεάν Ψυχικής  Υγείας  αποτελεί  τον ακρογωνιαίο  λίθο  της  φιλοσοφίας και της νοοτροπίας των εργαζομένων του .
Αν αυτό θεωρείται ασυλιακή σκέψη,  επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό.
Η αρχή της δικαιοσύνης επιβάλλει την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας , χωρίς κανένα απολύτως  αποκλεισμό ( Π.Ο.Υ )
Ο μετασχηματισμός ενός  ειδικού Νοσοκομείου  προϋποθέτει   την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας φροντίδας σε σχέση με την τομεοποίηση   και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητη αρχή της Επιστημονικής Ψυχιατρικής   κοινότητας .  Δε  δυνάμεθα να καταλάβουμε πως  μετασχηματίζεις ένα Νοσοκομείο κάνοντας  απλώς χωροταξική μεταφορά ράντζων από  Ψ.Ν.Α σε άλλο Νοσοκομείο.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής  καλείται να παρέχει αυτή τη στιγμή και Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια  περίθαλψη , να αντιμετωπίσει  τους  ασθενείς που νοσηλεύονται με το άρθρο 69 και το σύνολο εισαγγελικών παραγγελιών και περιστατικά που οδηγούνται σε αυτό από όλη την Ελλάδα λόγω της έλλειψης  τομεοποίησης.
Οι χρήστες  των υπηρεσιών ψυχικής υγεία δεν είναι νούμερα και αριθμοί . Δεν ακούσαμε να λεχθεί οτιδήποτε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, για σχεδιασμό που αφορά τους χρόνιους και τους γηροψυχιατρικούς, τους  Νοσηλευόμενους του 7ου , τους Νοσηλευόμενους του άρθρου 69 .  Η πρόταση για αυτούς  είναι οι  Μ.Κ.Ο ή μήπως ο Καιάδας ?
Δε μας έγινε κατανοητή  η αμέριστη διάθεση   από την Πολιτική ηγεσία να υπογράψει την πρόταση αναμορφωμένου οργανισμού σε σχέση με  την λειτουργία των κοινοτικών δομών και την ένσταση για το υπόλοιπο Νοσοκομείο . Οι κοινοτικές δομές για να λειτουργήσουν χρειάζονται διοικητικό φορέα που θα ανήκουν  και θεραπευτική πολυκλαδική ομάδα που θα τις  υποστηρίζει . Τι λέει ο σχεδιασμός ? που θα ανήκουν ?  στις Μ.Κ.Ο?
Όσοι αντιμετωπίζουν την αγωνία και την στάση των Εργαζομένων στο  Ψ.Ν.Α, ως αγωνία και ενδιαφέρον για την εξασφάλιση της  «θεσούλας τους », προσβάλλουν  κατάφορα την ίδια την έννοια της προσπάθειας της Μεταρρύθμισης , γιατί εν πρώτης αυτή περνά μέσα από τους λειτουργούς  της .
·         Το ξεδίπλωμα βίαιου , ακραίου και άτακτου κλεισίματος του Νοσοκομείου στερείται κάθε λογικής , δεν υπηρετεί την Μεταρρύθμιση  και δεν αφήνει χώρο για το Μετασχηματισμό του . Αποδείξαμε με ποιό τρόπο και πως το Νοσοκομείο Ψ.Ν.Α αποτελεί μοχλό κίνησης για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με διακριτό ρόλο, προσφέροντας και απαντώντας σε αναγκαιότητες υπηρεσιών που η χώρα χρειάζεται και δεν διαθέτει με δημόσιο χαρακτήρα.
Αν η αγωνία κάποιων να παρουσιάσουν μεταρρυθμιστικό έργο , κλείνοντας βίαια το Ψ.Ν.Α  για να παρουσιάσουν έργο έως  το 2015 , προκειμένου να περάσουν την  μεταρρυθμιστική πρόοδο    αξιολόγηση ,χωρίς ποινικές ρήτρες , να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με αδιαφανείς τρόπους με την β΄ φάση και να ανοίξουν την χρηματοδότηση για την επόμενη , θα βρουν την αλήθεια και εμάς τους εργαζόμενους μπροστά τους.

Απαιτούμε πλήρη συμμόρφωση με όσα η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ορίζει.
Να τηρηθούν όσα η χώρα έχει συμφωνήσει και δεσμευτεί πάνω στην ψυχική υγεία, έχουν θεσμοθετηθεί , ψηφιστεί, νομοθετηθεί , συνυπογραφεί ,  χωρίς παρέκκλιση.

Να ανοίξουν τα 16 Κ.Ψ.Υ που υπολείπονται , να δημιουργηθεί ο Πρωτοβάθμιος ηθμός μέσα από τον οποίο θα περνούν τα περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης
Να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι Ψυχιατρικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων ενεργοποιώντας  την τομεοποίηση τους
Να υπάρξει διασύνδεση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με τα Κ.Ψ.Υ και αυτών με το Νοσοκομείο .

Η μεταφορά της υφιστάμενης κατάστασης  τμημάτων Ψ.Τ.Ε  απλά σε διπλανά ή άλλα Νοσοκομεία, χωρίς το παραπάνω  δίκτυο υπηρεσιών,  αποτελεί απλώς  την τέλεια απορρύθμιση της ψυχικής υγείας .
 Εκτός βέβαια αν κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν με αλχημείες δημοσιονομικό όφελος , με υποτιθέμενη ενίσχυση λειτουργίας  άλλων Νοσοκομείων και περιστολή κονδυλίων κλείνοντας βίαια το Ψ.Ν.Α, ανοίγοντας ταυτόχρονα διάπλατα την   πόρτα στις Μ.Κ.Ο , στην πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας  στην εμπορευματοποίηση του ασθενή, που όταν θα τελειώνουν τα χρήματα θα εγκαταλείπεται στο δρόμο, γιατί μέχρι σήμερα οι περίφημες Μ.Κ.Ο  τους εγκαταλείπουν στην πόρτα του Ψ.Ν.Α , όταν στερεύουν οι επιχορηγήσεις τους.

Απαιτείται σεβασμός και στοίχιση της  χώρας με όσα ορίζει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ,διασφάλιση του χαρακτήρα της  Δημόσιας και Δωρεάν Ψυχικής Υγείας, διαφάνεια στην λήψη των αποφάσεων και στην διαχείριση των κονδυλίων.
Αρχές που απορρέουν από την επιστημονική κατάρτιση , την εμπειρία και την μέχρι τώρα στάση όλων των εργαζομένων του Ψ.Ν.Α και η τήρηση τους αξιώνεται ανυποχώρητα.
                                                                ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
                                                                             ΑΠΟΦΑΣΗ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  7/2/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.