Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18.7.2022

 

ΕΝΙΑΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΨΝΑ                Χαϊδάρι, 21/7/2022      Αρ.Πρωτ:80    Διεύθυνση Λεωφόρος Αθηνών 374 (Χάρτης)
Χαϊδάρι, Αθήνα Τ.Κ. 12462  τηλ.2132054152
                                                                                                                                   http://sylogosdafni.blogspot.gr/         Email: sylogosdafni@gmail.com                                     

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,  ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

 Τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στη Διοίκηση του ΨΝΑ και τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, υπηρετώντας πιστά την πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, ακολούθησε ξανά τη γραμμή του αποπροσανατολισμού και της υπεκφυγής για την πλειοψηφία των θεμάτων. 

Στο θέμα που τέθηκε για τον μέγιστο αριθμό των διαθέσιμων κλινών στα Ψ.Τ.Ε, μετά τη σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για ανώτατο όριο 31 κλινών και δεδομένης της επικίνδυνης λειτουργίας των Ψ.Τ.Ε για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού που έχει ξεπεράσει τις αντοχές του,  αρνήθηκε να την υιοθετήσει.

Την ώρα που στους τρίκλινους θαλάμους των Ψ.Τ.Ε, φτάνουν να στοιβάζονται ακόμα και έξι (6!) ασθενείς, με ράντζα ή και στρώματα στους διαδρόμους, με τη ροή των ασθενών στην εφημερία ασταμάτητη, με τη βάρδια των 2 νοσηλευτών να καλύπτει τη νοσηλεία ακόμα και 45 ασθενών, με τον αριθμό των ειδικών ψυχιάτρων μαζί με τον Διευθυντή, να αγγίζει μόλις τους 3 καλύπτοντας παράλληλα στην εβδομάδα εξωτερικά Ιατρεία και Ξενώνες – Οικοτροφεία,  η Διοίκηση του ΨΝΑ μας είπε πως … αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν όμως θα περιμένουμε να επιστρεψουν απο τις καλοκαιρινές άδειες τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου, οπότε «βλέπουμε»….

Ρωτάμε: Το Επιστημονικό Συμβούλιο, έχει ρόλο ως επιστημονικό όργανο στις αποφάσεις της Διοίκησης ή αξιοποιείται ανάλογα με το αν εξυπηρετεί τις ορέξεις της εκάστοτε Διοίκησης; Ως Σωματείο, θα κοινοποιήσουμε την απόφαση στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης, στο ΕΚΕΠΥ, στην 2η ΥΠΕ και στο Υπουργείο, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε εξιλαστήρια θύματα στην μηχανή της δικαιοσύνης, την ώρα που δουλεύουμε σε τόσο αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, παλεύοντας και μέσα από την εργασία μας να παρέχουμε ότι καλύτερο μπορούμε στους ασθενείς.

 Για το ζήτημα του Επιδόματος Ευθύνης των Υπόλογων στις Εξωτερικές Δομές του Νοσοκομείου, που βρίσκονται σε σύσταση ή υπό σύσταση ως οργανική μονάδα του Νοσοκομείου, για μία ακόμα φορά η Διοίκηση επιλέγει να καθυστερήσει την υλοποίηση της δέσμευση της για τη χορήγησή του, μεταθέτοντάς τη «από Σεπτέμβρη», προφασιζόμενη –ως συνήθως-… άγνοια(!), αν και ενημερώθηκε για το γεγονός πως το επίδομα λάμβαναν –και καλώς το λάμβαναν- Υπόλογοι συνάδελφοι με ανάθεση. Κάνουμε γνωστό στη Διοίκηση ότι περιμένουμε , ωστόσο από  Σεπτέμβριο δεν θα είμαστε μόνοι μας …..

Σε σχέση με τα μέλη της Διοίκησης της ΕΝΕ, που ενώ απουσιάζουν μονίμως από τα καθήκοντα της εργασίας του, επικαλούμενοι πως απασχολούνται στην ΕΝΕ, αλλά και με συνδικαλιστική άδεια από μία Ομοσπονδία ( ΠΑΣΥΝΟ), που δεν αναγνωρίζεται ούτε από την ΑΔΕΔΥ,  συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ παράλληλα ζητάνε χορήγηση  άδειας  για παροχή ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αναφέροντας στην αίτησή τους, ότι  η απασχόλησή τους αυτή θα είναι εκτός ωραρίου εργασίας και δεν θα  παρεμποδίζει την εργασία του στην Υπηρεσία.

Οι τραγελαφικές δικαιολογίες που ακούσαμε από την πλευρά της Διοίκησης, ξεπερνάνε τα όρια και την υπομονή κάθε νοσηλευτή, που έβαλε και βάζει πλάτη και φιλότιμο σε κάθε δύσκολη περίοδο (πανδημία, επιπλέον εφημερίες, αναστολή αδειών, υποστελέχωση, αναστολές, μονοβάρδιες, προγράμματα με ένα ρεπό ή χωρίς ρεπό κ.λ.π ). Οι εκλεκτοί υπάλληλοι της ΕΝΕ και του Υπουργείου, με τους οποίους κάνει «εποικοδομητικούς διαλόγους» και βρίσκονται σε «σύμπνοια απόψεων» μεταξύ τους, αλλά και με τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για τους οποίους εισηγείται θετικά σε κάθε Υπηρεσιακό και γνωμοδοτεί υπέρ τους ....«γιατί το λέει ο νόμος»...απολαμβάνουν όλα τα «δικαιώματα των νοσηλευτών που απορρέουν από την εργασία τους».

Και ενώ ο Νομικός Σύμβουλος του Νοσοκομείου γνωμοδότησε αρχικά για την περικοπή του επιδόματος βασιζόμενος στο ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ που αναγράφει…… Επίσης καταβάλλεται, για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες κανονικές, συνδικαλιστικές εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους….., ξαφνικά και ως δια μαγείας, με fast-track διαδικασίες, προέκυψε νέα γνωμοδότηση, όπου δικαίωνε τους εκλεκτούς υπαλλήλους, καθώς στο μηνιαίο πρόγραμμα μπορεί να φαίνεται ένα οφ ρεπό, μία κανονική άδεια, δικαιολογώντας νομικά ότι δεν βρίσκονται σε πλήρη απαλλαγή από τα καθήκοντα της εργασίας τους! Με λίγα λόγια ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ.

Σχετικά με το θέμα του επικουρικού υπαλλήλου Η.Η , όπου η Διοίκηση τοποθετήθηκε με το γράμμα του Νόμου για την καταγγελία της σύμβασης του λόγω της αναφοράς του από το ΚΕΠΑ ως ΑΜΕΑ, ξεκαθαρίζουμε ότι το θέμα θα πάρει διάσταση: Θα βγει καταγγελία ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ για όσα από τα μέλη του Δ.Σ ψηφίσουν την απόλυση εργαζόμενου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Ο εργαζόμενος νοσηλευτής Η.Η, δούλευε τα προηγούμενα χρόνια στον ΕΟΔΥ, χωρίς να προκύπτει κανένα θέμα με τα έγγραφα του από το ΚΕΠΑ και τα οποία δεν απέκρυψε ούτε από την ΥΠΕ, ούτε από το Υπουργείο αλλά ούτε και από την υπηρεσία μας κατά την πρόσληψή του. Μάλιστα συνεχίζει να βρίσκεται σε βάρδιες, χωρίς να πληρώνεται όλο αυτό το διάστημα!!!

Αναφορικά με την υπάλληλο του Νοσοκομείου Τ.Ε, η οποία μετακινήθηκε ….τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή… κατά τα λεγόμενα της Διοίκηση του Νοσοκομείου, με το αναφερόμενο σύστημα επετηρίδας ως απλός υπάλληλος από τμήμα, στο οποίο κατείχε θέση τμηματάρχη με αντίστοιχο επίδομα ευθύνης, θεωρούμε υποκριτική την απάντηση προς τη συνάδελφο, καθώς την περίοδο εκείνη επέλεξε την επετηρίδα, ενώ για οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση ή μετακίνηση επικαλείται τα διοικητικά όρια της ευθύνης της, σύμφωνα με το Νόμο τους. Απαντάμε στη Διοίκηση ότι γνωρίζουμε διαχρονικά τον πολιτικό «εκφυλισμό» που ακολουθούν οι Διοικήσεις και θέτουν τα όρια των μετακινήσεων - τοποθετήσεων, καθώς είναι και επιλογή του σάπιου πολιτικού συστήματος που υπηρετούν οι ίδιες μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά τέλος τη λειτουργία του γυναικολογικού ιατρείου, παρά τις όποιες δεσμεύσεις της Διοίκησης εδώ και 2 χρόνια και μετά από την εισήγηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, αλλά και την έγκριση από το ίδιο το επιστημονικό συμβούλιο που γνωμοδότησε σχετικά, η Διοίκηση χρονοτριβεί υπερασπιζόμενη διάφορες επαναλαμβανόμενες δικαιολογίες και προφάσεις. Άλλωστε η απαξίωση του Γυναικολογικού Ιατρείου και της λειτουργίας του, ως προς την ανάγκη της γυναίκας ασθενούς και των γυναικών υπαλλήλων του νοσοκομείου μας είναι ξεκάθαρη και βρίσκεται στο πεδίο του νέου οργανισμού που φαίνεται πως δεν τοποθετείται μέσα και όπως όλα δείχνουν καταργείται. Με λίγα λόγια η Διοίκηση δεν θέλει, ούτε έχει σκοπό την αναβάθμιση και την ενίσχυση της λειτουργίας του ως προς την πρόληψη και τη διασύνδεση του με τις μέσα και έξω δομές από τις μαίες, αφού η πολιτική της κυβέρνησης χειροκροτεί το Νέο ΕΣΥ των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών στα Νοσοκομεία.

           

Συναδέλφισσες/οι

Δεν είχαμε, ούτε έχουμε αυταπάτες από τη συνάντηση αυτή, για τη θέση της Διοίκησης και τον πολιτικό προσανατολισμό που υπερασπίζεται, ως εργαλείο της Κυβέρνησης. Είναι καθαρό πως απέναντι σε αυτή την ανάλγητη και σάπια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του κέρδους, δεν υπάρχουν σωτήρες και πως μόνο αν γίνει υπόθεση των εργαζόμενων η υπεράσπιση μιας ενιαίας καθολικής, δημόσιας και δωρεάν υγείας, θα αποτελέσει κριτήριο σύγχρονων διεκδικήσεων σε ανάγκες και υπηρεσίες που χρειάζονται ασθενείς και εργαζόμενοι σήμερα. Έχουμε την πείρα του 2013, ας την κάνουμε εργαλείο πάλης.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                         Ο Αν. Γραμματέας

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ Σ.                            ΔΗΜΟΥΛΑΣ Θ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.