Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Ψ.Ν.Α ΔΑΦΝΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

 

Η 12η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών /τριών, βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό στο 3ο κύμα πανδημίας (covid-19), με το σύστημα υγείας  υποχρηματοδοτούμενο κατά 572 εκ. ευρώ για το 2021 να επιπλέει στη γύμνια του. Είναι μια μέρα υποκρισίας για όλους τους νοσηλευτές καθώς είναι σακατεμένοι από επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα λόγω έλλειψης Ιατρού εργασίας και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με μεγάλες απώλειες στους μισθούς, χρωστούμενα δεδουλευμένα (νυκτερινά, αργίες και Κυριακές) , με μονοβάρδιες ( βλ. εξωτερικές δομές στο νοσοκομείο ), με εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς άδειες ( χρωστούμενες ακόμα και 2 ετών ) και χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό. Οι μηδαμινές προσλήψεις  των τελευταίων χρόνων, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς και ομηρίας ( ΟΑΕΔ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ προσωπικό) και με την παράλληλη μεγάλη αποχώρηση, λόγω συνταξιοδοτήσεων, οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Μόνο στο δικό μας νοσοκομείο υπηρετούν 575 νοσηλευτές όλων των σχέσεων εργασίας  ( μέχρι το 2010 υπηρετούσαν 1016 ) , η νοσηλευτική υπηρεσία έχει πάνω από 600 κενές οργανικές θέσεις ( 1190 προβλέπονται στον οργανισμό ) και μέχρι σήμερα από την αρχή της Πανδημίας πήρε 24 νοσηλευτές επικουρικό προσωπικό και όχι μόνιμο ( 19 Δ.Ε – 4 Τ.Ε – 1 Π.Ε ). Δηλαδή δεν αναπληρώνει ούτε αυτούς που θα φύγουν μέχρι τέλος του χρόνου από το νοσοκομείο μας.

 Ωστόσο ο προσωπικός αγώνας  που δίνει ο κάθε νοσηλευτής να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μπροστά στη μάχη της πανδημίας, δόθηκε και δίνεται ενιαία και χωρίς κανένα τείχος ανάμεσα σε ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ όλη αυτή την περίοδο.

·        Γιατί οι νοσηλευτές χορτάσαμε από τα υποκριτικά χειροκροτήματα των κυβερνητικών στελεχών και όσων όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους μας εξόντωσαν οικονομικά και εργασιακά.

·         Γιατί  χορτάσαμε να ακούμε συνεχώς για την ένταξη των νοσηλευτών και των υπόλοιπων υγειονομικών  στα ΒΑΕ. Και στους μεν (ΝΔ) και στους δε (ΣΥΡΙΖΑ) και για όλους όσους κυβέρνησαν  η λέξη «ΒΑΕ» τους φέρνει αλλεργία, αφού δεν τους αφορά η αγωνία πώς θα γυρίσουμε σπίτι μας. 

·         Γιατί  βαρεθήκαμε να παραπέμπονται τα πάντα στην  ατομική ευθύνη (βλ. self test ) και η ευθύνη του κράτους να γίνεται υπεράσπιση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην υγεία που θησαυρίζουν, ενώ μπροστά στην ανάγκη για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, σφυρίζει αδιάφορα

·         Γιατί χορτάσαμε να ακούμε για προσλήψεις, που έχουν γίνει  το πιο σύντομο και διαχρονικό ανέκδοτο όλων των αστικών κυβερνήσεων ( ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)

Από την άλλη όμως, όλοι αυτοί που κυβερνούν έχουν συμμάχους και αρωγούς διάφορους καλοθελητές, όπως η συντεχνία της ΕΝΕ , που ως γνήσιοι εκπρόσωποι τύπου του υπουργείου υγείας και συνομιλητές σε κλίμα εποικοδομητικής συνάντησης σύμφωνα με τους ίδιους, διαφήμιζαν το προηγούμενο διάστημα «κούφια λόγια» και μίλαγαν για δικαίωση, αναγνώριση και ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ, μέσα από την δήθεν πολλά υποσχόμενη «επιτροπή Κρίσεως για τα ΒΑΕ» στην οποία συμμετείχαν με πρόσκληση στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020. Την ίδια ώρα απολαμβάνουν τα προνόμια της συνδικαλιστικής άδειας των γραφειοκρατών, μακριά από τους υπόλοιπους μαχόμενους νοσηλευτές που βρίσκονται στα χαρακώματα των ΜΕΘ και των κλινικών covid-19 και όχι μόνο και διαφημίζουν φιέστες στις 12 Μάη με φωταγώγηση της πρόσοψης της Βουλή με το λογότυπο της ΕΝΕ  ( βλ. 12η Μαΐου 2020 ) σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το έργο των νοσηλευτών από τη Βουλή, αλλά και δωράκια με επιταγές σε προσφορές 10% στα ράφια από τον όμιλο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης , λές και είμαστε ιθαγενείς για να μας πουλάνε καθρεφτάκια. Μάλιστα προσπάθησαν να μας πείσουν να δεχτούμε τη διάταξη της κυβέρνησης με Π.Ν.Π ως δώρο το προηγούμενο διάστημα ,που μίλαγε για τη σύσταση δυο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτές και ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές). Εξάλλου  όπου χωράει το διαίρει και βασίλευε , χωράει και το σφάξε με αγά μου να αγιάσω, προκειμένου οι από πάνω να κυβερνούν με ασφάλεια και να μένει στο απυρόβλητο η εξουσία τους και η πολιτική τους , που τσακίζει τη ζωή την δική μας και των ασθενών.

Η καλύτερη τιμή στη μαχόμενη νοσηλεύτρια και στο νοσηλευτή είναι η συλλογική πάλη, για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, ως βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της ζωής μας.

Απαιτούμε:

  • Ένταξη των νοσηλευτών και όλων των υγειονομικών  στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες, με ουσιαστική αύξηση των αποδοχών. Επέκταση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος
  • Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις π.χ συμβασιούχοι - OAEΔ- επικουρικοί και κατάργηση τους.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού - λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες νοσηλεύτριες  για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού και στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών, μέχρι την ηλικία των 15 ετών για το παιδί.
  • Ένα πτυχίο στον κλάδο της Νοσηλευτικής, σε ένα πραγματικό σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης,  χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση - παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων κάτω από την ευθύνη και τον έλεγχο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας.
  • Γενναία χρηματοδότηση σε ένα Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης  με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με μόνιμο Ιατρό και Τεχνικό εργασίας, για την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών. Ήδη στη χώρα την περίοδο της πανδημίας  μας θρηνούμε 26 υγειονομικούς εκ των οποίων οι 15 Νοσηλευτές ( 3000 νόσησαν από κορωνοϊό )
  •  Να αποσυρθεί  το αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για την 10ωρη- 12ωρη δουλειά με διευθέτηση του χρόνου εργασίας  και κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου.
  •  Δημιουργία τέταρτης βάρδιας στα νοσηλευτικά τμήματα  με 6ωρη εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.Θα αναρτώνται μόνο οι ανακοινωσεις του Δ.Σ. του συλλόγου για την άμμεση ενημερωσή σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.